Бълг. д-во Единство - Констанца
  • Женски пол
  • Констанца
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки (9)
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Страница на Бълг. д-во Единство - Констанца

Д-ВО ЕДИНСТВО
Българското дружество “Единство” е регистрирано през 1996 година с идеята да възроди едноименното старо дружество, развивало активна дейност през XIX век. Надписът “Общност братство на българите в Румъния” все още стои на фасадата на школото на ул. “Майор Шонцу”. Наблизо е храмът “Свети Николай”, който преди два века е бил най-високата сграда в Констанца. Белосан и подреден, днес в него се служи на румънски.

Същата участ сполетява десетки наши стари храмове, приети в лоното на тяхната патриаршия след изселването на българите. Част от тях вече са паметници на румънската култура.
Борбата с бюрокрацията продължила години, докато бъдат събрани стотиците документи, които доказват, че “Единство” е правоприемник на старото дружество, изисквани от румънското законодателство. Благодарение на старанието на всички българи, живеещи в Констанца, усилията се увенчават с успех.
Председател на българското дружество е Иванка Радулеску. Тя бе дапутат на Световния парламент на българите и във Варна участва в третата сесия на този действен орган на нашите сънародници по света.
.
Констанца е морски град, разположен на живописно крайбрежие. често я наричат румънската Варна. Констанца е трета по броя на населението си и е най-голямото румънско пристанище..В древността градът е бил гръцка колония и е носел името Томис. Близо до Костанца се намира езерото Сютгьол, едно от най-големите пресноводни езера в Румъния. Там е легендарният остров, където се предполага, че е погребан римският поет Овидий.
.

Сградата, наречена „перлата на града”, е построена през 1909 година в стил арт деко,

Снимки на Бълг. д-во Единство - Констанца

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics