Древна "Култура Варна"
  • Северното Черноморие
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Древна "Култура Варна"

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

 Известни учени твърдят: България е земята на най-древната цивилизация

.

Варненското халколитно съкровище - гроб № 43 на предполагаемия вожд или жрец на хора с висока култура. В некропола са открити много златни предмети с тегло над 6 кгр. Датировката е преди 7000 години.
.
.
Американската, френската и японската науки отбелязаха, че най-древната цивилизация в Европа и света е процъфтяла на територията на България и част от Балканите от 6200 г. до 4500 г пр.н.е. Твърденията се основават на изложбата “Изгубеният свят на Стара Европа” в Ню Йорк, изследване на проф. Дейвид Антони, антропологът Мишел Луи Сефериад, археологът принц Микаса, археологът Уйлиам Райън, проф. Петко Димитров от Института по океанология към БАН, проф. Христо Смоленов - математик, проф. Йордан Йорданов- антрополог и книгата на изследователя Харалд Харман  „Загадките на Дунавската цивилизация” 
.
В коментара си за изложбата в Ню Йорк „Изгубеният свят на Стара Европа", The New York Times пише, че дълго преди разцвета на Гърция и Рим, дори много по-рано от възникването на първите градове в Месопотaмия и Египет, в долното течение на Дунава и Предбалкана е живял народ, изпреварил своето време в търговията, изкуството и техниката.
Неочакван фурор предизвика в Ню Йорк изложбата “Изгубеният свят на Стара Европа”. В последните дни на 2009 г. много американски специализирани издания, а и ежедневници отбелязаха, че в периода на своя разцвет цивилизацията „Стара Европа“ е била едно от най-развитите места на света. Пишат още, че през 1972 г. край Варна е открит Варненският некропол и неговото халколитно съкровище, което налага промени в историята на древните народи.

Също така и комплексът в Дуранкулак, който е основно неолитно селище със своите 1 200 гроба, които съдържат ценни сведения праисторията на Югоизточна Европа. Обитателите на Северозападното Черноморие са били високо развита общност, чиито традиции са навлезли в културното наследство на тракийската етнокултурна общност и по-късните древногръцки цивилизации, най-старата от които около 2700–1120 пр. Хр. е Микенската цивилизация. Дъглас Бейли от Университета в Сан Франциско пише в каталога на изложбата "Изгубеният свят на Стара Европа“ следното: "Способността да създават, използват и разбират символичните предмети, определя хората с висока култура . Тази способност обединява нас съвременните хора с хората от неолита и художниците от палеолита".

Свидетелство за това са експонатите - златни, медни и керамични образци като гривни, статуетки и съдове, които по думите на Мишел Луи Сефериад, антрополог от Националния център за научни изследвания във Франция, са обгърнати с древни мистерии, култове и митове. Пак по българските земи са открити и НАЙ-СТАРИТЕ ПИСМЕНИ ЗНАЦИ В СВЕТА... И още 
.
.
Антропологична възстановка на вожда - жрец от гроб № 43 на Варненското халколитно съкровище
.
.

Страницата на сайта на древна "Култура Варна"

подготви Николай Увалиев като част от Виртуален музей  "Култура Варна - минало, настояще и бъдеще" и е принос към кандидатурата на Варна за културна столица на Европа. Ползвана е информация от официалните сайтове на включените обекти от Интернет.  

Снимки на Древна "Култура Варна"

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!

Блог на Древна "Култура Варна"

2000 години преди: Варненските пропорции на Великата египетска пирамида

Великата египетска пирамида

.

Златните бичета и плочка от неолитния…

Продължи

Публикувано на Юли 24, 2014 в 10:00am

 
 
 
Web Analytics