Древна Солница
  • Провадия
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Древната Солница-Провадия

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Най-древния град на Европа е Солницата край Провадия

.

Центърът на древния град Солницата край Провадия

.

Най-старият солодобивен център в Европа – Солницата край Провадия, се оказва и най-стария праисторически град на Стария континент, възникнал преди повече от 6500 години. Това откритие направи екипът на проф. Васил Николов от Историческия институт на БАН, който е ръководител на последните археологически разкопки в района.

.

Каменни бастиони и каменни стени от 4700–4200 г. пр. Хр. с дебелина два и три метра са най-ранните и най-масивните укрепления от периода на праисторията, документирани до днес в цяла Европа. След последните разкопки техните останки се открояват все по-импозантни и грандиозни. Проучвани са това лято три последователно съществували каменни крепости, в които древните са пазели от грабители добиваната от тях най-ценна за времето си суровина – солта, в наше време равна по значимост на златото и нефта.

Солта е била златото, валутата в това праисторичско време.Тя е имала функцията на първите пари ,докато златото и медта са били само белег на престиж. Затова  производственият център, в който добивали солта, е бил монетният двор на Европа, разказва проф. Николов.
Чрез мащабна търговия провадийските солни „кюлчета” достигат далече на юг, а обратно се връща храна и стоки на престижа, които са придружили техните собственици в гробовете на Варненския златен некропол... И още  

.

В некропола арехолозите намират безценни следи за уникалния бит и култура на първите граждани

.

Към Най-древния град на Европа е Солницата край Провадия 

Към BBC:  По пъта на Европейското познание  

Към Разгаданата енигма древната "Култура Варна"  

Към проф. д-р на ист. науки Васил Николов 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите  

.

  Страницата на Солницата-Провадия

подготви Николай Увалиев като част от виртуален музей "Варна - минало, настояще, бъдеще" и със стремеж богатото българско културно-историческо наследство да бъде известно на всички българи у нас и по света.

.

Снимки на Древна Солница

Видео файлове на Древна Солница

Блог на Древна Солница

BBC: По пътя на Европейското познание

BBC популяризира най-стария европейски град, открит у нас

Британската новинарска мрежа BBC разказа в подробна статия откритието на български археолози до Провадия, които се натъхнаха при разкопки на  най-стария град в Европа. Авторите на материала подчертават…
Продължи

Публикувано на Февруари 8, 2015 в 11:00am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics