Драги Каров
  • Велес
  • Република Македония
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Драги Каров - родолюбецът от Велес

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Р. Македония

.

.НЕ СЕ ГАСИ ТОВА, ЩО НЕ ГАСНЕ!


БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И ИЗКУСТВАТА И АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА ОТКРИХА ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЧИТАЛИЩЕ В ГРАД ВЕЛЕС, Р МАКЕДОНИЯ

.

Нeо

.

По време на празника Илинден, в град Велес, в къщата на големия българин Драги Каров се откри първото Българско читалище в Р Макединия след 1945 г., което ще носи името „Иван Михайлов”.
След 1945 г., в резултат на предателската политика на Георги Димитров и БКП, основаваща се на решението на Коминтерна от 1934 г. за създаване на „македонска нация”, се създаде Република Македония, като съставна част на ФНР Югославия. 
В републиката започна процес на прочистване на всичко „българско”. Избити са около 35 хиляди български патриоти без съд и присъда. Десетки хиляди са изпратени в концлагери.
Закрити са българските училища и читалища. Започва акция на повсеместно публично изгаряне на всички български книги и списания, подобно на нацисткото „аутодафе”. Написват се нови учебници за училищата, в които българската история е фалшифицирана и ограбена. Поставят се основите на една държава на антибългарска основа.
.
.
Всички македонски граждани изявили своята древна българска идентичност са подложени на репресии. Един от тях е Драги Каров, в чиито дом по негово родолюбиво желание се откри в град Велес първото в Македония българско читалище. 

И още  

.

.

На 28 февруари 2010 г. в гр. Велес, Р. Македония в дома на Драги Каров бе открит паметник на големия български революционер - борец за освобождението на Македония от сръбско робство Иван /Ванче/ Михайлов. Преди две години там бе поставен паметник и на друг български революционер за освобождението на Македония - Тодор Александров. А затова, че преди година развя българското знаме във Велес, бе глобен с хиляда евро.

.

ДРАГИ КАРОВ Е РОДЕН В СЕЛО СВЕТИ НИКОЛЕ

Занимава се с бизнес във Велес. Дядо му е български опълченец, награждаван от цар Борис с орден за храброст. И Драги, и баща му са били затваряни от властите в Македония заради българското си самосъзнание. Драги Каров е един от първите, които с разпадането на социалистическа Югославия основават комитети на ВМРО във Велес. Те следват идеите на историческото ВМРО и искат да изгонят югославската армия колкото се може по-бързо от Македония. В резултат на това Каров е осъден за "антиюгославска дейност" на една година затвор, нищо че Югославия вече не съществува. По време на разпитите е бит в продължение на 14 часа... 
Впоследствие Каров се дистанцира от различните ВМРО в Македония, които избират да поддържат доктрината на македонизма. Всички тези моменти от миналото не попречиха на Драги да издигне през март тази година паметник на водача на ВМРО Тодор Александров в двора на къщата си във Велес (коментар e-vestnik).

- Да, да така беше - каза Драги. - Стана голям скандал в Македония, като в крайна сметка паметникът беше съборен от вандали. Построихме нов паметник на легендарния войводяа, този път го приятих в дома си на балкона.

Македонските българи сами вдигнахме паметник на Тодор Александров. Днес хората трябва да осъзнаят, че македонизмът е по-скоро психологически проблем, отколкото исторически. Ние не искаме промяна на границите. Настояваме и устояваме да се признае нашата българска идентичност - заяви при срещата ни той.

.

 

Бюстът на Тодор Александров, посветил живота си на свободата на македонските българи по време на Турското робство. 

.

Страницата на Драги Каров подготви Николай Увалиев в знак на уважение към неговата справедлива и героическа защита на род и Татковина. След широко допитване на наши сънародици у нас и в чужбина той получи голямата награда на Българската социална мрежа "Родолюбие" 2010.

 

Видео файлове на Драги Каров

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics