Доц. Крум Георгиев
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на доц. Крум Георгиев-академик на европейското традиционно изкуство

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Стара Загора България

60 години пословична вярност към традиционното изкуство

.

Тази година наградата Оскар за фолклор на IGF (Световна международна асоциация на фолклорните федерации) бе присъдена на почетния гражданин на Стара Загора, доц. Крум Георгиев.

.

 Наградата е изключително значима в световната фолклорна общност. Дава се веднъж годишно на изявени личности в цял свят, които имат значителен принос за развитието на фолклора.

Крум Георгиев абсолютно заслужено и с високите адмирациите на цялото оперативно бюро на IGF получи тази награда, каза Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища у нас, на специална пресконференция. Церемонията по връчването ѝ се състоя в Челябинск, Русия.

В Международната асоциация на фолклорните федерации членуват 96 страни. Тази година наградените фолклористи са били 8, като конкуренцията е била между 100 кандидати. Доц. Крум Георгиев има над 250 публикации върху фолклора, член е на различни национални, международни и други различни журита и комисии по фолклор, презентации и други, пише вестник Национална бизнес поща.

Разбира се, моята дейност е в България, но преди всичко в Стара Загора и клипът, който предоставихме при номинацията ми, беше почти 50 на сто от фолклорните инициативи, които се провеждат в Стара Загора, каза доц. Георгиев. Щастлив съм, че тази година бях избран и за действителен член на Международната академия за традиционно изкуство. Получих и наградата Стара Загора и ето, че бях удостоен и с този Оскар.

 Заедно с поздравлението си към доц. Крум Георгиев, зам.-кметът Иванка Сотирова посочи, че може да се обсъди, Стара Загора да бъде домакин на световните фолклорни прояви.

На 27 декември т.г. в София ще се състои заседание на IGF, на което ще се реши къде догодина федерацията ще присъди Гранд приз за фолклор, за което в съответната страна пристигат над 2000 души от цял свят и представят фолклорното богатство на своите страни. А също така се връчва и Оскарът.

.

.

80-та годишнина и  60-години пословична вярност към фолклора на Крум Георгиев

Международен творчески проект Енциклопедия на българите

.

Страницата на доц. Крум Георгиев подготви Николай Увалиев с уважение към неговата ценна .творческа дейност в областта на българския фолклор

Снимки на Доц. Крум Георгиев

Видео файлове на Доц. Крум Георгиев

Блог на Доц. Крум Георгиев

80 - та годишнина и 60-години пословична вярност към фолклора на Крум Георгиев*

На сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ тържествено бе отбелязана 80-та годишнина на известния фолклорист и почетен…

Продължи

Публикувано на Март 13, 2013 в 4:30pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics