EumuzikstudioДина Шнайдерман
Сподели във Facebook MySpace
 

Eumuzikstudio Дина Шнайдерман

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Дина Шнайдерман - Родена за световната сцена

.

Родена в Одеса, ученичка е на един от най-забележителните цигулари на ХХ век Давид Ойстрах. Печели първа награда на конкурси в Берлин и Женева. След като се омъжва за Емил Камиларов идва в България.

.

Учи дирижиране при проф. Владимир Симеонов в София, специализира при проф. Цеки и при проф. Ферара  в Италия.

С голям успехи свири и дирижира в Европа,  Япония и Америка. Много композитори посвещават свои произведения на нея - между които са Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Димитър Христов, Кабалевски, Кортезе,  

 Йохан Непомук - ректор на Виенската консерватория и редица други. Тя е една от най-често канените професори като жури в различни музикални конкурси. Изпълнението на всички сонати от Моцарт в една вечер за нея е отделено специално място в книгата на рекордите на Гинес за 2001 г. През 2003 г. в Оксфорд е обявена за жена на годината. През 2006 г. поради големите си заслуги като цигулар и диригент е обявена за GENIUS LAUREATE от Американския биографичен институт. Затова най-авторитетните музиколози я определят като родена за световната сцена.

Тя е един от създателите на Български камерен оркестър, с който изнасят с огромен успех концерти в Европа, Япония и много други държави, като всеки концерт е високо оценен от световната музикална критика. В началото на 80-те години на миналия век след прощален концерт в зала “България” дуетът Камиларов – Шнайдерман поради политически причини напуска страната и се установяват в Швеция. Там тя  е една от създателките и на камерен ансамбъл "Упсала" и на Международен музикален фестивал в едноименния град. Върхов момент на този фестивал е организирания заедно с проф. Емил Камиларов изложба и уникалните публични концерти с цигулките на Николо Паганини в замъка на Упсала, в които двамата са солисти.

.

.

Много от нейните ученици печелят национални и международни конкурси, с голям успех  преподават у нас и в чужбина. 

Дина Щнайдерман е отличена с най-големия български орден "Стара планина" и шведския златен орден "Illis quorum meruere laborum"; удостоена е с  титлата "Доктор хонорис  кауза" на НМА "Панчо Владигеров"; почетен гражданин е на София, Варна и шведския град Упсала.

.

Към Изповед на Дина Шнайдерман І част

Към Изповед на Дина Шнайдерман ІІ 

Към Купих си цигулката със заем от Вълко Червенков 

І и ІІ Международен фестивал и конкурс "Проф. Емил Камиларов"

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

Видео файлове на EumuzikstudioДина Шнайдерман

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics