Димитър Бочев писател-дисидент
Сподели във Facebook Споделяне
 

Сайт на Димитър Бочев, писател-дисидент

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Силистра България

КРАТЪК РАЗКАЗ ЗА ЕДНО БЯГСТВО КЪМ СЕБЕ СИ

.

Димитър Бочев е приятел и съмишленик на Желю Желев, на покойния културтрегер Петър Увалиев, на видния философ-емигрант Асен Игнатов и на писателя, жертва на “българския чадър”, Георги Марков.

“Има една много хубава приказка на Оскар Уайлд – разказа специално за “Женски Тайни” писателят. - Той казва така – с времето тялото застарява. Това е трагедията на живота. С времето душата се подмладява. Това е комедията на живота. В момента аз живея в тази трагикомедия. Как да ти кажа – въпросът не е даже в тези арести и преследвания, на които съм бил подложен. Сигурно много други хора са се държали далеч по-геройски от мен. Ни най-малко не се изживявам като мъченик, като герой, като дисидент. А като човек, който следва пътя си. За пръв път ме арестуваха като бях на 22, прибраха ме, защото мислих на глас. Като влязох университета, Философско-исторческият факултет, който по онова време беше като идеологически бастион на БКП, беше разделен на два лагера – на свободомислещи и догматици от старата сталинска гвардия. Лагерът на свободомислещите беше оглавен от Асен Игнатов и Желю Желев. Животът ми се стече така, че двамата ми станаха най-близките приятели. После с Асен рамо до рамо избягахме на Запад, а Желю остана тук. Но заедно живяхме с Желю, заедно ни арестуваха, изпращаха ни по етапен ред. Него във Веселиново – Шуменско, мен за Силистра. Наричаше се въдворяване по местожителство. Двамата нямахме правото да идваме в София и като съм идвал тук, съм го правил нелегално. Но не това е най-същественото. Най-същественото е, че съм вървял след себе си. Въпреки че платих прекалено висока цена за неконюнктурното си поведение, сега се радвам за това. С времето осъзнах, че същественото не се купува. Човек може да си купи кола, къщи, любовница. Човек не може да си купи здраве, любов, не може да си купи ей тази пролет, на която ние двамата се радваме от моята мансарда.”

.

- Къде намерихте западните си приятели, които са ви помогнали да избягате?
- Аз избягах с холандски паспорт на името на Йост Ферверда. Беше много дълга история, много сложна. Как става. Аз не виждам абсолютно никакъв изход за себе си в тази страна, обявена за “най-добрия от световете”. И след като ме изключват от университета, и то без право да следвам изобщо, аз реших да се самоизключа от нацията. Отидох на море съвсем преднамерено с цел да се запозная с някакви западняци, които да ми помогнат да се измъкна. И аз знаех, че това може да направи само жена, която по някакъв начин се влюби в мен. Иначе кой би го направил? Защото това е много рисковано и за нея. И действително съвсем случайно се запознах с такава жена – момиче на 25 години. Разказах й цялата си драма на студент, запокитен някъде в периферията на обществото. Това момиче реши, че нейна мисия е да ме измъкне от този свят към свободата. При това тя беше на нашето Черноморие с годеника си, който е холандец. Той успя да се върне в Холандия и рискувайки живота си, успя да се сдобие с фалшив паспорт на неговото име с моята снимка. Направи го по настояване на това момиче, защото беше безумно влюбен в нея. Но след това тяхната връзка се разпадна. Как защо? Защото се зароди нова връзка с мен. Аз преминах границата именно с този паспорт и с това момиче. Исках отделно да минем границата, защото можеха да я заловят, а това беше много вероятно. Ако я бяха арестували, и тя щеше да бъде изправена пред български съд като съучастник. Но тя остана до мен...И още

.

.

Към Десетте божи заповеди пазят душата на човека  

Към Войната на нерви между протестиращите и властта трупа гняв, който ще избухне 

Към Зимата ще свали това правителството  

Към Интелектуалци искат обединение на Реформаторския блок и протестиращите  

Към Кратък разказ за едно бягство към себе си

Към Да си човек е най-висшата мисия след божията 

Към Д-р Жельо Желев представи новата книга на Димитър Бочев  

Към Демокрацията ни разкри такива, каквито сме 

Към Светът се дели на творци и паразити  

Към "Родина в изгнание" 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Сайтът на писателя-дисидент Димитър Бочев подготви Николай Увалиев в знак на уважение към неговата всестранна литературна, обществена и политическа дейност.

 

Снимки на Димитър Бочев писател-дисидент

Видео файлове на Димитър Бочев писател-дисидент

Блог на Димитър Бочев писател-дисидент

Войната между протестиращите и властта трупа гняв, който ще избухне

Наранената от полицията българка по време на мирната окупация на Народното събрание
.

- Г-н Бочев, какво видяхте в нощта на окупацията на парламента?

- Случи се онова, за което…

Продължи

Публикувано на Август 15, 2013 в 8:51pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics