Дем.Съюз на Българите-Босилеград
  • Мъжки пол
  • Босилеград
  • Сърбия
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Дем.Съюз на Българите-Босилеград

СРЪБСКИЯТ В-К ПРЕС ЗА СЪБИТИЯТА ОТ 27 НОЕМВРИ


 Отношението на България: Войни и вековно забиване на нож в нашия гръб

 След опитите на българската дясна коалиция АТАКА да отбележи годишнината от подписването на Ньойския договор в Босилеград, от България потекоха и дипломатически протести които стигнаха и до Европейската комисия.

 Въпреки че през последните години отношенията им отбелязват повече плюсове отколкото минуси, сръбско-българските отношения предупреждават, че всяко изостряне на отношенията между двете страни може да донесе рискове, ако се има предвид, че почти във всички войни сме били на противоположни позиции. У нас това се илюстрира с поговорката: „Ако стане война и не знаеш на коя си страна, стреляй срещу българите, няма да сбъркаш”. Историкът Сръджан Цветкович казва, че има вражеска линия от края на 19 век която прозлиза от „ дребните различия сред балканските народи които се опитват да наложат надмощието си за сметка на съседите”.

-Още от 1885 година и битката при Сливница, България заема противоположна позиция към Сърбия. Най-големия исторически спор между двете страни е по въпроса за Македония. Във Втората балканска война Сърбия побеждава при Брегалница и получава Македония а България от тогава се чувства ощетена и затова нейните националисти и днес изразяват тия чувства 

Нашия събеседник изтъква, че през целия 20 век Сърбия и България са били образец за две противопоставени политики. Както казва той, сърбите винаги са били на страната на победителите, докато българите са били склонни да се прикланят към по-силните и с това обяснява, че те и днес като „американски играчи” защитават независимо Косово. Именно това е още едно забиване на нож в гърба на Сърбия.

Историк Миодраг Янкович казва, че сред народа още са живи спомените за зверствата на българските войници по време на двете световни войни, както и на факта, че по времето на Първата световна война българите в най-неудобния момент влизат във войната и затварят коридора за изтеглянето на сръбската армия.

- В сръбските семейства, особено сред ония чиито деди са воювали срещу българите, е запазено особено завещание винаги да се отива на обратната, защото българите винаги са били на погрешната страна – казва Янкович и напомня че, националистическите опции на нашите съседи винаги търсят „възможност за исторически реванш”.

- Винаги когато Сърбия е слаба, при българите и маджарите се появява реваншизъм. А колкото Сърбия е по-слаба, реваншизмът на нашите съседи става все по-силен. И тъй като сега „не ни цъфтят рози” естествено е, че сред тях се появяват такива движения – обобщава той.

 В. Миладинович

 

 

Отговорът на ЕК до ДСБ - Босилеград прочетете на: http://www.portal-bg1.ning.com/page/otgovor-na-ek-do-dsb

Снимки на Дем.Съюз на Българите-Босилеград

Видео файлове на Дем.Съюз на Българите-Босилеград

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 6:34am в Юли 26, 2012, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

.

 Кратка история

Демократичният съюз на българите е основан през 1990 година със седалище град Ниш, по-късно преместен в град Босилеград. Съюзът на българите призовава властите в Сърбия и България, правозащитните организации, медиите и европейските институции да следят и реагират в случаите когато се нарушават правата на българското малцинство с цел насърчаване на процесите на демократизация и преодоляване на досегашната великосръбска политика на асимилация на българите в Западните покрайнини.

Той изразява загриженост и тревога от продължаващите натиск срещу длъжностни и други лица от българска народност, които настояват за прилагане на правата на българското малцинство в сферата на образованието, вероизповеданието, служебната употреба на българският език и писмо и свободна изява на българска принадлежност.

Контакти:(00381)17877296, моб.064443050, (00359)886760538

mail:dsb.bosilegrad@abv.bg, www.dsb.bosilegrad.hit.bg

На 9:17am в Декември 10, 2010, Дем.Съюз на Българите-Босилеград казва...


 
 
 
Web Analytics