Даниела Горчева-журналистиздател
  • Амстердам
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Сайт на Даниела Горчева - журналист, издател, общественик

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Амстердам Холандия

Радостите и тревогите на България през ума и сърцето на Даниела Горчева

.

Даниела Горчева е магистър-филолог по българистика на СУ "Св. Климент Охридски". Живее в Холандия от 1990 година. Издава и редактира от 2003 година „Диалог” – списание за политика, култура, история. Възел на проблематиката, както и самото име показва, са териториите на човешкото общуване, пътищата за създаване на мостове между култури и поколения. Събеседници и автори в изданието са утвърдени наши имена и изявени личности от Европа. Първоначалната идея е била изданието да се разпространява между българите в Белгия и Холандия, но на практика то вече е популярно в цял свят.  Списанието се разпространява на абонаментен принцип. 

Даниела Горчева е носителка на наградата на Европейската комисия за 2011 година в  конкурса за журналистика “Заедно срещу дискриминацията”. Статията, с която тя спечели наградата, е публикувана на страниците на списание “Обектив” на Български хелзинкски комитет и разказва за съдбата на един емигрант от Танзания – Уинфред Капинга.

 Нейна постоянна проблематика е несправедливото отношение на власт и политици към гражданските свободи, българските малцинства, непрочетените страници от спасяването на българските евреи, възродителния процес и теми свързани с политологията. Текстовете й имат приносен характер в нашата история, тъй като дават възможност за изява на преки участници в събитията от близкото минало.

 

ПУБЛИЦИСТИКА

Статии
   "И наистина кои лица разстреляхме?" Но само това ли?Да командваш парада по пътя за адаСпасени или „оцелели” са евреите в България през Втората световна война? България - "съучастник" в геноцида на евреите?
Похвално слово за българския учителЗабравената съпротива

Интервюта
   Калуда Кираджиева: "Димитър Пешев винаги постъпваше по съвест - и като човек, и като народен представител"Тайните политически убийства

20 години от Майските протести 1989 г.Михаил Иванов: "За "Възродителния процес" и съпротивата срещу него трябва да пише в учебницитеАнтонина Желязкова: "Съпротивата на турците бе катализатор и за нашите иначе доста меки интелигентски акции",  Зейнеп Ибрахимова: "Помня студа и страха, които бяха сковали всичко - и пътищата, и душите ни"Сабри Искендер: "Комунистическите правителства измисляха врагове, за да разделят хората"Професор Никола Георгиев: Назряват резки промени в разбиранията и темите на литературоведа,  Какво щастие бе да държа в ръцете си книги, създадени от мене. Интервю с Людмила Попова-Уайтман

Преодоляване на времето и пространството. Разговор с главния редактор на LiterNet Георги Чобанов... И още 

.

Към Даниела Горчева: БСП е единствената партия, която успява да ни обедини?!... 

Към Горяните - Забравената съпротива 

Похвално слово за българския учител 

Към Идеалистите са най-големите практици

Към Размисли и мъдрости на Даниела Горчева 

Към Сигурността на западните държави зависи от отсъствието на деспотизъм в останалия свят

Към Списание "Диалог" 

Към Кинозалата на Диана Горчева  

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

.

Сайтът на Даниела Горчева подготви Николай Увалиев в знак на уважение към нейната гражданска смелост и трайни родолюбиви чувства към България.

Снимки на Даниела Горчева-журналистиздател

Блог на Даниела Горчева-журналистиздател

"И наистина кои ли разстреляхме?" Но само това ли?

Залата с обвинените ат Народния съд. На трибуната Тодор Кожухаров - офицер, герои от две войни, военноинвалид, дапутат в четири Народни събрания, журналист, писател.

.

Даниела Горчева…

Продължи

Публикувано на Ноември 18, 2013 в 11:34am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics