Дочка Къшева-предан фолклорист
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Дочка Къшева-предан фолклорист

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Стара Загора България

Доказана любов към фолклора и децата

 

Откровения на Дочка Къшева

 

Родена съм на 5 февруари 1940 година  в едно малко селце, сгушено в полите на Средна гора - с.Запалня,община Твърдица, Сливенско. Началното си образование завърших в родното си село, прогимназия в с.Долно паничерево , гимназия в Димитровград, а висщето си образование във ВМПИ, сега АМТИИ - Пловдив, специалност фолклор и музикална педагогика. 

 

 


 

 

 

Детството ми премина сред дивната природа и богатите по душа хора от селото, където имаш усещането, че всички представляват едно голямо семейство, отзивчиво и мното добро към радостите и болките на всеки човек. Закърмена с добродетелите на тези хора, с красотата на природата, на народната и църковна музика, израстнах като личност.

Още като дете, запях народните песни, които научих от възрастните баби. Първата народна песен бе "Мама Петранка думаше" и така се заредиха годините, през които аз пеех, а по късно започнах да свиря на акордеон. Освен музика пишех стихове и то дори и днес. Обичам поезията, защото зад всеки стих чувам и музика.Така започна и моята композиторска дейност. Имам написана музика по много народни и други текстове, а в последните години написах много обработки на народни песни за детски и ученически народни групи и хорове, които днес звучат по концерти, конкурси и различни медии.

 За мен беше ясно, че в живота ми трайно остава музиката, че тя и любовта ми към децата, които съм обучавала, обучавам и днес, са смисъла на моя живот. Нося в сърцето си богатството на фолклора и с голяма любов го поднасям на децата така, че чрез силно въздействие и внушение да ги "заразя" завинаги с обичта към фолклора и слава Богу все още успявам.

Носителка съм на златни медали от ІІІ-я до VІІ-ми Републикански фестивали  на художествената самодейност от близкото минало и на орден "Кирил и Методи". В 1979 г се явих на конкурс  в ИПКУ "Ан.Тошева",сега ДИУ към Тракийския университет - Стара Загора и станах преподавател по музика, а по-късо главен асистент по методика на музикалното възпитение. Квалифицирала съм армия от учители по музика от Южна България във връзка с учебното съдържание по музика от І-ви до ІХ клас на СОУ...


И още: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:112601

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 12:23pm в Ноември 21, 2011, Творч. Студио Екатерина Пейчева казва...

Познавам Дочка Къшева от няколко години. С невероятен ентусиазъм тя ръководи НМФС и особено организирането и провеждането на Националния фолклорен фестивал „Орфеево изворче” и Родопската Орфеева Школа, която се провежда в село Гела. Мога да кажа, че благодарение на   нейната неизтощима енергия и упоритост вече  девет години се извършва невероятно трудната работа по събирането на средства, координирането и провеждането на този прекрасен детски фестивал, който осиява с благотворната детска радост не само Стара  Загора, но и цяла България. Нейното родолюбие и преклонение пред българския творчески дух, както и голямата й обич към децата и грижата за развитието на техните таланти й дават силите и мотивацията за богатата й дългогодишна дейност.

На 8:34pm в Ноември 20, 2011, Дочка Къшева-предан фолклорист казва...

 
 
 
Web Analytics