Читалища Варна
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Читалища Варна

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

България има 3500 читалища и е пример за Европа и света

.

.

Само в една община като Варна има 18 читалища, които провеждат благотворна образователна и творческа дейност

Според проф. Стоян Денчев, почетен председател на Съюза на народните читалища, България запазва достойно своето място като духовно извисена нация. По думите на големия руски учен акад. Лихачов - България е държава на духа още от нейното създаване.

Съюзът на народните читалища е най-масовата гражданска организация в страната, която е създадена преди 101 години и според статистиката на Министерството на културата в съюза членуват около 3500 читалища. Всяко едно от тях развива широка просветна, фолклорна,музикална и театрална дейност. Ето нещо, което ни кара да се гордеем, тъй като читалищата са най-важните отлики на нашата държава от другите държави в Европейския съюз, а и въобще от държавите в света.

Това по същество е истинска ”читалищна религия”, ако мога така да я нарека, перифразирайки думите на Маргарет Тачър. Навремето Александър Янков като млад посланик отива във Великобритания и след среща с кралицата го срещат с Маргарет Тачър – тогава министър на образованието. Когато тя го въвежда в кабинета си, го пита: „Г-н Янков, коя е религията на България?” Той отговаря: "Православно християнство, католицизъм, мюсюлмани и т.н". Тя казва: „Не, не, аз преди седмица бях във Вашата страна и се убедих, че Вие имате Читалищна религия, защото в центъра на всяко населено място има по една голяма сграда, в която хората се образоват, пеят и танцуват". 

Най-радващото е, че към разнообразната читалищна дейност има интерес от младите хора и от цялата възрастова палитра на българското общество. Това е един естествен пренос на българската култура и на българските просветни традиции през вековете - сподели проф. Стоян Денчев.

Отскоро Съюзът на българските читалища стана член на Съюза на международната федерация по фолклор и на базата на това участие работи по няколко европейски проекта.

.

Народно читалище "Възрождение - 1870" - Варна

Това е първото варненско читалище, създадено през 1870 г. по инициатива на родолюбиви българи. Първоначално се е помещава на сегашната улица "27 юли" заедно с училище и църква.

На това място е просъществувало 10 години и преустановява своята дейност. През 1960 г. се възобновява на ново място – сегашното си местоположение на ул. "Славянска" 28.

Особен принос в този период има дългогодишната председателка на читалищното настоятелство Надежда Захариева. Библиотечният фонд се състои от 18 540 книги, периодични издания са 10. Библиотеката обслужва 360 читатели, предимно млади хора... И още 

.

  Празничен концерт на варненски читалищни състави

.

Към 18-те варненски гнезда на знанието и творчеството - І част 

Към 18-те варненски гнезда на знанието и творчеството - ІІ част

Към Кинозалата на "Читалища Варна"  

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

.

Страницата Читалища Варна подготви Николай Увалиев като част от Виртуален музей  "Култура Варна - минало, настояще и бъдеще" и е принос към кандидатурата на Варна за културна столица на Европа.

Снимки на Читалища Варна

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 10:53pm в Декември 27, 2013, Читалища Варна казва...

 
 
 
Web Analytics