Борислав Дряновски - историк
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Борислав Дряновски, писател - историк

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Книгите говорят за своя автор

.

В годините на демокрацията почетните граждани на Варна получават отличителет знак със синя лента и символичен ключ на града

.

Трябва да призная, че съм затруднен откъде да започна кратния си обзор на творческото дело на Борислав Дряновски, тъй като книгите му са много, а всяка от тях има голяма стойност за историята на Варна и за България.

.

Първо да отбележа списъка на 117-те "Почетни граждани на Варна" в периода 1879 до 2009-а”. Освен биографичните бележки и снимки на почетните граждани книгата съдържа интересни наблюдения на автора върху статута «почетен гражданин".

След 9 септември 1944 година първият удостоен със званието „почетен гражданин на Варна“ е американски гражданин от български произход, който доставя на града големи количества дефицитни лекарства. Това става през 1947 г., а името на достойния варненец е Никола Стоянов, живеещ в Чикаго.
Следващата творба, върху която ще спра вниманието ви, е книгата "Капитан Петко войвода". Историкът Борислав Дряновски е открил нови документи и спомени за известния ни български хайдутин, войвода и революционер.
В Сборника „Княз Александър Ботенберг I и Варна” личи присъщото търпеливо трудолюбие на съставителя Дряновски и умението му да поднесе интересно автентичните документи. По страниците на книгата откриваме важни държавни решения, които князът взема, когато е бил в резиденцията си в Евксиноград.
„Консулски представителства във Варна /1352 – 2006/”. Това е уникална книга поради факта, че е първата по рода си у нас в тази тематика... И още
.

Граф Николай Павлович Игнатиев е между най-заслужилите почетни граждани на Варна. Той има голяма заслуга за освобождението на морския град на 27 юли - поради отказ на османските власти да напуснат крепостта още на 3 март 1879 година.  

.

Към Книгите говорят за своя автор

Към Варна е моята обетована земя 

Към Историкът Борислав Дряновски

с всяка своя книга се вписва в историята 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

 

.

Страницата на Борислав Дряновски

подготви Николай Увалиев в знак на уважение към неговите творчески дела, отразяващи историята на България и Варна.

Снимки на Борислав Дряновски - историк

Блог на Борислав Дряновски - историк

Варна е моята обетована земя

.

 Варненското пристанище в миналото, художник Пламен Монев

Борислав Дряновски е патриот и изтъкнат варненски краевед. Патриотизмът му може да се дължи и на факта, че е роден на 3 март, а любовта към Варна е нещо, което едва ли се нуждае от обяснение……

Продължи

Публикувано на Септември 9, 2015 в 2:00pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics