Българският пчелен мед
  • Стара Загора
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Българския пчелен мед

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Българският пчелен мед е подобрител на меда в редица страни

.

Тържествено освещаване на пчелен мед в църква "Въведение Богородично" - Благоеврград 

.

"Пчеларството е най-организираният сектор в България и може би затова сме успели да решим основните проблеми", казва председателят на Националната браншова организация „Български пчеларски съюз" Ганчо Ганев.

„В България има богато разнообразие от над 1100 вида медоносни растения, от които 650 с лечебни свойства. Затова българският мед се отличава с изключително високи вкусови качества, толкова високи, че вносителите го използват като подобрител на масовия мед, продаван в техните страни”, с гордост, но и свито сърце обяви председателят на Сдружението за биологично пчеларство у нас Димо Димов.

Пчеларството е най-организираният сектор в България и може би затова сме успели да решим основните проблеми, казва председателят на Националната браншова организация „Български пчеларски съюз" Ганчо Ганев.

.

Българският пчелен мед е хит на външните пазари. Той е много търсен най-вече в Европа. Причините за това са сповенатата, че в България пчелините са разположени на ливади с много медоносни лечебни растения, но и българският мед се произвежда в по-малки количества, но с изключително високо качество и у нас са въведени строги изизсквания при производнвото на пчелен мед за износ. Най-големите производители на мед в света - Китай, Аржентина и Бразилия - са превърнали пчелините си в истински промишлени предприятия, което определя и по-ниското качество на този мед.
Страната ни изнася от 6000 до 8000 тона мед годишно. Особено добри приходи за българския бизнес носи износът на биологично чистия мед. България произвежда от този продукт над 1200 тона годишно.
Най-големи количества екомед изнасяме за Германия. По-малки обеми отиват за пазарите на Австрия, Италия и скандинавските страни.

Едни от най-големите производители на пчелен мед у нас са в Старозагорско. Това не е случайно, защото подножието на Средна гора дава възможност при местене на пчелите да се добиват акациев, билков и лавандулов мед, който е много търсен на френския пазар заради отличните си вкусови показатели.
Специфичен и много търсен е и медът от кориандър... И още  

.

.

Към Пчелният мед в древността и сега 

Към Българският пчелен мед на световната карта 

Към Глад за български пчелен мед на пазарите в Европа 

Към Св. Харалампий е лечител и покровител на пчеларите

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

Страницата на Българския пчелен мед подготви Николай Увалиев в знак на уважение към трудолюбивите родни пчелари, които славят отечеството ни.

Снимки на Българският пчелен мед

Видео файлове на Българският пчелен мед

Блог на Българският пчелен мед

Св. Харалампий е лечител и покровител на пчеларите

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий - християнският светец-лечител и Света Валентина.Св. Харалампий, според поверието, държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за…

Продължи

Публикувано на Февруари 12, 2014 в 10:00pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics