Българският червен кръст
  • София
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Сайт на Българския червен кръст

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

 Историята на Българския червен кръст е славна и благородна

.

Пункт на Българския червен кръст по време на българо-сръбската война 1885 година

.

След Освобождението на България от турско робство, съгласно клаузите на Берлинския договор от 1878 година, са създадени Княжество България (васално на турския султан) и автономната област Източна Румелия в рамките на империята. И в Княжеството, и в Източна Румелия още през 1878 г. се учредяват първите червенокръстки дружества.

.

През май в София е създадено Софийско областно дружество за подпомагане на болни и ранени с председател софийския митрополит Милетий. В него се включват и работят редица видни граждани на София начело с губернатора на областта В. П. Алабин. На 25 октомври е учредено сливенското дружество на Червения кръст под председателството на митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков - главен губернатор на Източна Румелия. Веднага след Съединението на двете български области на 20-ти септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент. 

Тя е утвърдена с официален указ на първия български княз – Александър Батенберг, който взема БЧК под свое покровителство. Организацията е призната и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20-ти октомври 1885 г. От учредяването си Българският Червен кръст има 15 председатели - важни фигури в обществения живот на страната: митрополит Милетий, митрополит Серафим, митрополит Климент (Васил Друмев), д-р Пантелей Минчович, д-р Панайот Жечев, д-р Георги Сарафов, Иван Евстатиев Гешов, проф. д-р Стоян Данев, проф. д-р Васил Моллов, проф. д-р Димитър Ораховац, д-р Любен Рачев, д-р Петър Коларов, д-р Кирил Игнатов, проф. д-р Стоян Саев и маг. фарм. Христо Григоров.

Традицията короновани особи да покровителстват Червения кръст е запазена по време на династията на царя. Царица Елеонора – втората съпруга на цар Фердинанд и царица Йоанна – съпруга на цар Борис III играят важна роля в това отношение. Цар Борис III е върховният патрон на Български Червен Кръст през периода 1918 – 1943 година.

Българският Червен Кръст има значителен принос за формирането и първите стъпки на българската обществена здравна система... 

И още 

.

 Откриване на Училището за медицински сестри в София през 1930 година. В средата е царица Йоана. Снимка: Bulgarian

Connection

.

Към Историята на БЧК е славна и благородна 

Към Първото Българско дружество на Червения кръст 

Към Жан Анри Дюнан - създателят на Червения кръст 

Към Мисия и принципи на БЧК 

Към Каузи на БЧК 

Към БЧК е там, където са бедата и болката 

Към Разказ на един спасител при наводнението в Аспарухово 

Към Търсите близък човек 

Към Международния творчески проект Паметта на българите

.

Страницата на Българския червен кръст

 подготви Николай Увалие в знак на уважение към хуманното и високо благородно дело на тая органиезация, създадена в зората на освободената българска държава - 1878 година.

Снимки на Българският червен кръст

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics