Българската юрта
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Българската юрта

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Юртата - изискана простота

.

.

Първите сведения за това гениално човешко изобретение датират от времето на късната бронзова епоха. Юртата е  ярко доказателство за натрупания опит от човека, за осъзнаването му на собственото жизнено пространство и разбиране на природата, за стремежа му към хармония и съвършенство.

.

Превърнала се в символ на номадските народи, юртата, се отличава със своята обикновеност и ефективност и отговаря напълно на понятието в древното китайско изобразително изкуство „изискана простота”.

Натуралните аромати на бял бор, кожа, чист памук и вълна на юртата ни карат да се отворим и да дишаме с пълни гърди. Усещането в юртата е неповторимо, защото тя има собствен микрокосмос и собствена душа. Невероятно преживяване в един съвършено друг свят. Няма ъгли и прегради, създава позитивно енергийно пространство и усещане за директна връзка с Космоса. Отделена от природата с тънки, само от естествени материали стени, юртата, формира свое собствено пространство, като същевременно дава уюта и защитеността на „лоно Аврамово”.

Юртата се изработва от напълно екологични материали: дърво, кожа, памук, вълна, лен. Тя е функционална, само за час-два се сглобява и разглобява. 

.

Може да се постави на всяко място – в гората, планината, в равнината, до реки, езера, морета и то без да се нарушава екосистемата и да вреди на природата. Може да се постави на труднодостъпни места, на пресечена местност, където друго жилище не може да се постави... И още 

.

.

Към  Юртата - изискана простота

Към Древната българска юрта - прозрения и поверия 

Към Философия на юртата  

Към Възраждане на юртата по света

Към Кинозалата на Българската юрта   

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите  

.

Страницата на Българската юрта

подготви Николай Увалиев в стремеж да бъдат известни древните  и дншните български бит и нрави на всички наши сънародници у нас  и по света.

Снимки на Българската юрта

Блог на Българската юрта

Възраждане на юртата по света

Основното предназначение на юртата, разбира се, е да жилище на номадските народи. Днес тази й функция се е запазила в Монголия, Казахстан, Бурятия, Башкирия, Татарстан, Тюркменистан и други азиатски страни. Стремежът на хората към здравословен и щадящ природата начин на живот, бавно, но устойчиво преоткрива юртата, като алтернатива на…

Продължи

Публикувано на Февруари 15, 2015 в 5:30pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics