Българска хералдика
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Българска хералдика

Профилна информация

От кой град и държава е членът
б

 

БХВО е създадено в края на 2004 г. като независимо сдружение с нестопанска цел, което осъществява дейност в областта на хералдиката и вексилологията. То работи за разширяване на българските достижения в тези науки и популяризирането им в страната и чужбина, търсейки диалог между различни организации и хора с изразена индивидуалност и интереси в посочените области.

31.01.2015

.

 

Хералдика е системата от принципи и правила за създаване и приложение на гербовете; науката, изследваща тази система и нейното историческо развитие; съвкупността от гербове, детерминирана чрез определени критерии. Тя е социо-културен феномен, зародил се в западноевропейското феодално общество, вероятно под въздействието на Изтока. Впоследствие тя се разпростира по целия свят заедно с европейската културна инвазия. Като символна система, трансмисия за информация в обществото, освен като текст на рицарски турнири, хералдиката оформя един метатекст на отношения: свобода (с правото на носене на оръжие), собственост (и нейното наследяване),самоличност (и нейното огласяване). Единствено свободните, т.е. субектите на правото притежават герб, а механизмът за даването и получаването на герб е от компетенциите на висши хералдически власти. Затова гербът е едновременно правен институт и най-важен идентификационен знак. Заедно с това, съчетаването на символ с образ поставя хералдиката и в особеното положение на наука-изкуство.
Целта на тези страници е да предизвика интерес и да обърне внимание върху развитието на хералдиката в България и в трите основни значения на понятието, както и да предизвика научен дебат и създаването чрез БХВО на мрежа от заинтересуваните от проблематиката.

.

 

За разлика от хералдиката, вексилологията е млада наука (самият термин е приет през 1959 г.), макар че нейният обект на изследване – знамето – е факт от най-дълбока древност. Първообразите на съвременните флагове в Европа и Близкия Изток са били предимно метални и дървени пластични изображения, а в Далечния Изток – разноцветни платнища. Днес символната тежест при знамената се изпълнява от цветове и техните комбинации, като най-разпространената форма е правоъгълната... И още  

.

Към Българското хералгическо и вексилоложко общество 

Към Български държавни, владетелски и църковни гербове 

Към Български гербове в европейски издания 

Към Герб на Република България и гербове на българските владетели 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

Страниците на Българската хералдика

подготви Николай Увалиев по молба на Пламен Диметров Василев - ученик последен клас от Българското неделно училище "Джон Атанасов" в Чикаго, който проявава интерс към тази наука - изкуство и готви реферат по този въпрос.

Ползвани са данни от официалния сайт на Българското хералдическо общество. 

Блог на Българска хералдика

Български гербове в европейски издания

.

.

.

Целта на тази галерия е да представи гербовете, които носят етикета “България” в различни чужди гербовници, сборници, монографии и карти. Всъщност това са и единствените хералдически извори по отношение на България, открити и интерпретирани досега. Тук не включваме гербовете, провокирани от тези и продуцирани в българска възрожденска среда.…

Продължи

Публикувано на Април 27, 2015 в 12:50pm

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 1:34pm в Август 25, 2015, Doris Albert казва...

Пожалуйста, свяжитесь со мной на мой электронный адрес dorisalbert1@hotmail.com~~pobj для важному вопросу

 
 
 
Web Analytics