Билките на България
Сподели във Facebook Споделяне

Приятели на Билките на България

  • Теодора Петкова
 

Страница на Билките на България

Профилна информация

От кой град и държава е членът
От България

България е на първо място в Европа по износ на билки

.

 В България има голямо богатство на растителни видове, които са около 3600 на брой. Като лечебни растения се употребяват около 650 от тях, а ежегодно се събират 300 вида.

Благодарение на разно образните климатични и почвени условия българските билки съдържат висок процент биологично активни вещества. Те са богати на разнообразни химични съединения:алкалоиди, гликозиди, сапонини, полизахариди, танини, флавоноиди, лигнани, кумарини, етерични и тлъсти масла, витамини, микроелементи и др. На много от тях е изучено фармакологичното и лечебното действие и приложение. Често богатият опит от народната медицина е служил като отправен момент за откриване на потенциални лечебни средства от растенията. Изхождайки от българската народна медицина, беше открита антихолинестеразната съставка в кокичето (Galanthus nivalis L. var. gracilis), която бе изолирана и под формата на препарата нивалин навлезе в клиниките за лекуване на полиомиелит, неврити, радикулити и като антагонист на кураре. Съвременната медицинска наука цени и използва лечебните растения. Голяма част от медикаментите произхождат от билки

.
Според данни на Асоциацията на билкарите и гъбарите в страната България е на първо място в Европа по износ на билки. Годишната печалба от експорт на лечебните растения е над 30 млн. евро годишно.
.

.

В навечерието на един от най-старите празници у нас - Еньовден, по традиция българските билкари всяка година берат най-голямо количество билки.  Според фармацевта Йонка Димитрова билковият бизнес у нас се развива доста бурно. Българският климат и географска ширина са благоприятни за лековитите растения.

За нуждите на нашата икономика се ползват около 1000 тона билки годишно, а останалите количества се изнасят. Растенията се използват най-вече във фармацията за производство на хранителни добавки и за лечението на много болести. „Търсенето на билките е голямо, така че лично за фармацевтите, занимаващи се с тази дейност, е доста добър бизнес“, посочи Димитрова. Данни на Асоциацията на билкарите и гъбарите у нас показват, че от лечебните растения най-предпочитани са корените и листата от коприва.

За българите, лечението с родни билки е значително по-евтино, отколкото за чужденците които ползват наши растения. Цената на 250 г микс струва около 10 лева, което е с близо 30% по-евтино, отколкото цената в чужбина.

Фармацевтите у нас се жалват, че естествените находища на лековити растения намаляват, а търсенето им от световната промишленост нараства.

.

.

.
Страниците на билките на България подготви Николай Увалиев в желанието си малки и големи българи, пръснати по света, да знаят какви природни богатства има родната земя на техните бащи и деди.

Видео файлове на Билките на България

Блог на Билките на България

Тайнството на звездите и билките

Продължи

Публикувано на Юли 10, 2013 в 7:30am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics