Български туристически съюз
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Българския туристически съюз

Профилна информация

От кой град и държава е членът
balgaria

БТС: познание, активен отдих, опазване на природата и културното наследство

.

  Първите организирани туристи на Черни връх

.

На 27 август 1895 г. на Черни връх е учреден клуб на българските туристи по покана на Алеко Константинов - виден български общественик, демократ, юрист, писател. Поканата е публикувана във в."Знаме", бр.99 от 23 август същата година, Адресът е към любителите на българската природа.

.

Отзовават се повече от 300 души, различни по възраст, пол, социална принадлежност. Идеята е, чрез създаването на организирано туристическо движение да се изучава България, нейните прекрасни природни дадености и богато културно-историческо наследство, да се възпитават гражданите й в най-ценни морални добродетели. Поради убийството на Алеко движението заглъхва, за да се възроди отново през 1899г./23 август/ в Първо българско туристическо дружество "Алеко Константинов".

Изготвен е устав, определени са целите, задачите, програмата. Започва се активна организаторска и културна дейност.В първите години на 20 век туристическите клонове в страната се множат. Учредява се Юношески туристически съюз, към който се изграждат детски подготвителни чети. За разрастването и развитието на организираното туристическо движение спомагат отношението и съдействието на държавни институции, Министерство на железниците, Министерство на народното просвещение, читалища, лесничейства, кметства, военни и др. Въпреки пречките и трудностите свързани с политическите събития - Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, туристическите клонове продължават да водят с прекъсвания организационен и културен живот. Смяната на един обществен строй с друг безусловно оказва влияние върху числеността, но не и върху идеалите и целите. Възпитанието на туристите в етични и естетични ценности характеризират движението до днес.

Няколко са етапите на развитие ... И още 

.

Към БТС: Познание,  активен отдих, опазване на природата и културното наследство

Към Какво? Швейцария ли?  

Видео файлове на Български туристически съюз

Блог на Български туристически съюз

100-те

Публикувано на Април 11, 2015 в 8:49pm

100-те

Публикувано на Април 11, 2015 в 8:30pm

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 2:05pm в Август 25, 2015, Doris Albert казва...

Пожалуйста, свяжитесь со мной на мой электронный адрес dorisalbert1@hotmail.com~~pobj для важному вопросу

 
 
 
Web Analytics