Жоро Куция
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Страница на Жоро Куция

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

Подминеш ли закона, провидението ще те накаже!

Той идва край извора на минералната вода с патериците си Като влезе в топлия басейн на южния варненски плаж дълго стои, за да лекува нестихващата с години болка в нозете си. Погледнеш ли го, ясните му очи с весели пламъчета те грабнат, тихият му говор те успокова и така по – леко приемаш недъга му. Често се срещаме тук, а чак сега заговори за себе си.
„Атанас Куция, тъй ме наричат, тъй ме пиши. Навърших 76. Десет години бях хамалин на пристанище Варна. Сега им викат докери, но навремето товарите носехме на гръб, затова тъй ни знаеха. После станах шофьор на ТИР и на такси. Обиколих цяла Европа и градовете и красотите на България. Много видях, много научих. Добре живях.
Докато една злокобна вечер вкъщи нахълта крадец с брадва в ръце. Сборичкахме се и ей виж, останах недъгъв. Оплаках се на полицията. Хванаха го. С лъжливи свидетели без наказание се отърва от затвора. Какво друго, кажи, можех да сторя.
Дълго тъжих, не се гневих, макар да не простих, с времето излекувах болката в душата си. Дори не се зарадвах, като научих, че на път за Бургас злосторникът на място загинал, Колата попиляна, хората до него, нищо им няма. На това как му казват: Възмездие?!...
Даже и в първите години не му го пожелавах.А като чух, не се и зарадвах. Камо ли сега. Само на всички не аз, а ти им кажи, дано го чуят: Хора, не правете зло,а подминеш ли закона провидение рано или късно справедливо наказва”.

Той млъкна, очите му останаха ясни, загледани към хоризонта на морето, което в скута си люлее и лекува толкова човешки души.


Илюстрацията:www.playcast.ru/uploads

Николай Увалиев


Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics