Атанас Кареев св.извест. пианист
Сподели във Facebook Споделяне
 

Добре дошли, Атанас Кареев - световно известен пианист!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Щутгард

Повелята на дедите

 

 

 Атанас Кареев е роден и израснал във Варна. Още четиригодишен започва обучението си по пиано при своята майка - преподавателката по пиано Цветана Кареева. Дебютира 12-годишен на сцената с Моцартовия концерт в ре минор. Оттогава има постоянни изяви с оркестър или солови рецитали, по-късно концертира почти във всички страни на Европа, в САЩ и Япония. Заедно със съпругата си Анете концертират и като клавирно дуо. Участва в жури на много международни конкурси.

Висшето си образование завършва в Музикалната академия в София в класа по пиано на проф. Панка Пелишек. По-късно специализира във Висшето музикално училище – гр. Есен, Германия в майсторския клас на проф. Детлеф Краус. По лична покана на проф. Вилхелм Кемпф посещава курсовете му по пиано в Италия за интензивно изучаване на Бетовеновите сонати. Носител е на награди от международните конкурси: “Ф. Бузони” и “Казагранде” – Италия, “Мария Каналс” – Испания и др. На Първото общобългарско състезание за певци и инструменталисти 1964 г. – София получава първа награда и златен медал.  

 

Вече повече от три десетилетия Атанас Кареев свързва професионалната си активност с музикалния живот на Германия - продължение на 12 години с Берлинската филхармония. Гастролира с рецитали и като солист на най-реномираните оркестри в Европа и САЩ, прави записи за 12 плочи, няколко компактдиска, за радио и телевизионни компании в различни страни, участва в жури на международни конкурси, преподава, а от 1980 г. ръководи отдела за клавирни инструменти в университета във Вупертал.

 

Проф. Атанас Кареев има особен афинитет към музиката на Гершуин. Самият той споделя: "...учил съм творбите му с американски диригенти, свирил съм ги години наред с Берлинската филхармония, след това и с американски оркестри..." Неговите изпълнения на Гершуин безспорно носят следите на дългото, зряло осмисляне, не разчита на външната ефектност на свободната агогика, на суинга, а на цялостно издържаното въздействие - по собствените му думи, на една "традиционна концертна форма, в която са вплетени фолклорни елементи".

 

В целия си съзнателен живот световно известният пианист следва повелята на дедите си - духовно извисени, предани на родината българи. Неговият прадядо Иван Ценов е два пъти кмет на Варна и е основоположник на Варненския драматичен театър, дядо му - Найден Найденов - заедно с брат си са основоположници  на най-стария у нас музикален фестивал "Варненско лято". Близкият му родственик Цани Калянджиев е един от основателите на Варненския икономически университет - първото висше икономическо училище у нас.

По идея и подкрепа на Атанас Кареев бе създадена фондация "Партньорство на бизнеса и изкуството" със седалище Варна. А с активната си творческа дейност по света той създава неръкотворни паметници на духовна България. 

 

Към Комерсиализацията отстъпва на духовността :

http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:103555

Към Карееви шестват по света :

http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:103739

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите : http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:90207

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!

Блог на Атанас Кареев св.извест. пианист

За Енц

По време на организационната сбирка за създаване на Клуб в подкрепа на Община Варна за културна столица на Европа през 2019 година казах, че съм свидетел, колко много моя роден град направи през последните години  в областта на културата. Затова подкрепям усилията на Варненската община, начело с нейния кмет г-н Кирил Йорданов, през 2013 година да  защити правото си Варна да бъде определена за български представител и да продължи дейността си за достойно представяне и през 2019 година.…
Продължи

Публикувано на Октомври 4, 2011 в 6:00am

 
 
 
Web Analytics