Арх. Косьо ХристовЗлатен капител
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страници на арх. Косьо Христов-носител на Златен капител

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

Дуаенът на варненските архитекти

;

Aрх. Косьо Христов e един от най-успешните варненски архитекти, завършили архитектура в Държавния университет Варна (1947-1953), където се дипломира при проф. Петър Загорски, с проект по жилищни сгради.

 .

Роден е на 5 юли 1922 г. в село Мировци до Нови пазар. Завършва гимназия в Шумен, след което е мобилизиран на фронта за цели пет години. По време на следването си работи като художник, за да се издържа. Голям майстор на портрета, Косьо Христов е създал стотици творби в различни техники и формати, включително и по поръчка на големия български акварелист Константин Щъркелов, негов преподавател в университета.

.

Арх. Косьо Христов работи в Проектантска организация Варна от самото й създаване. Живее известно време в Тунис и Либия, където също има реализирани обекти. Автор е на множество забележителни сгради във Варна и областта. Знакови за неговото творчество и за Варна са Фестивалният и конгресен център, минералната баня „Гъбата”, хотел „Черно море”, сградата на бившия Научно-технически съюз, реконструкцията на Кукления театър, кино „Добрич”, плувни басейни във Варна и Добрич, много жилищни и обществени сгради...И още

.

В зала 1 на Фестивалният и конгресен център-Варна, се намира най-големият орган у нас. Проектът на прекрасната сграда е на арх. Косьо Христов

.

 

Към Гордостта на варненци 

Към Проект за бъдещ търговски център в Ню Йорк

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите 

Снимки на Арх. Косьо ХристовЗлатен капител

Блог на Арх. Косьо ХристовЗлатен капител

Гордостта на варненци

Всеки град има свои любими сгради, които дават общия му облик и обогатяват неговата история. Такава сграда за Варна е Фестивалният и конгресен център с нейния красив вид и с културните събития, които се провеждат тук.

.…

Продължи

Публикувано на Август 28, 2012 в 8:00am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics