А.Ахматова-Велика руска поетеса
  • с български родови корени Петербург
  • Руска Федерация
Сподели във Facebook Споделяне
 

Виртуален музей на поетесата от български произход Анна Ахматова

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Петербург Русия

АННА АХМАТОВА НАКРАТКО ЗА СЕБЕ СИ

.

Щастлива съм, че живях в тези години и видях събития, които нямат равни на себе си.

Родена съм на 11 (23) юли 1889 година край Одеса (Голям фонтан). По това време баща ми беше пътуващ флотски инженер. Като дете бях преместена на север - отначало в Павловск, след това в Царско село. Там живях до шестнадесетата си година.

Първите ми спомени са царскоселски: зеленото влажно великолепие на парковете, ливадата, където ме водеше моята бавачка, хиподрумът, по който препускаха малки пъстри кончета, старата железопътна гара.

Всяко лято прекарвах край Севастопол, на брега на Стрелецкия залив, и там обикнах морето. Най-силното ми впечатление от онези години е древният Херсонес, край който живеехме.

Научих се да чета по азбуката на Лев Толстой. На пет години, докато слушах как учителката се занимава с по-големите деца, аз също започнах да говоря по френски.

Първото си стихотворение написах, когато бях на единадесет години. За мен стиховете започнаха не от Пушкин и Лермонтов, а от Державин ("По случай раждането на порфиродния отрок") и Некрасов ("Мраз - Червен нос"). Тези творби знаеше наизуст майка ми.

Постъпих в юридическия факултет на Висшите женски курсове в Киев. Докато трябваше да уча история на правото и особено латински, бях доволна, а когато дойде ред на чисто юридическите предмети, охладнях към курсовете.

В Петербург следвах Висшите историко-литературни курсове на Раев. По това време вече пишех стихове. Когато ми показаха коректурите на "Кипарисово ковчеже" от Инокентий Аненски, аз бях поразена и ги четях, забравяйки всичко на света.

През 1910 година се набеляза кризис в символизма и начеващите поети вече не се стремяха към това течение. Едни се насочиха към футуризма, други - към ахмеизма. Аз станах "ахмеистка"...

.

Анна Ахматова и съпругът й поета Николай Гумильов в Царско село. Той, негови приятели и тя са създатели на движението в световната култура "Ахметизъм" 

Продължение...

.

Към Нетленен лъч на Пътеводната звезда 

Към Поемата "Реквием" на Ахматова е лавров венец на майката-страдалница 

Към Анна Ахматова - принцеса на волжските българи 

Към 6О години Анна Ахматова е вдъхновение на художници и поети

Към Илейн Фейнстейн разказва за живота на великата руска поетеса 

Към Кинозалата на Анна Ахматова  

Към Избрани стихотворения  

Към Стиховете на Анна Ахматова на една страница  

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Виртуалният музей на великата руска поетеса Анна Ахматова, наречена Всерусийска, подготви Николай Увалиев в знак на дълбоко уважение към нейното творчество и волята й да се бори за духовна свобода. 

Снимки на А.Ахматова-Велика руска поетеса

Видео файлове на А.Ахматова-Велика руска поетеса

Блог на А.Ахматова-Велика руска поетеса

ПРИНЦЕСАТА НА ВОЛЖСКИТЕ БЪЛГАРИ

.

В средновековието Източна Европа познавала само две големи държави - Волжска България и Московското княжество. В продължение на 3-4 века, продължава упоритата конкуренция и конфликт между двете империи, но те са влизали в културни и стопански взаимни отношения. Водили са войни, но и са си оказвали взаимна помощ. След като българската държавност в…

Продължи

Публикувано на Септември 8, 2013 в 9:18am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics