Альоша Кафеджийски-изв.скулптор
  • Мъжки пол
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки (11)
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове

Приятели на Альоша Кафеджийски-изв.скулптор

  • Николай Увалиев,журн.-изследовал
 

Добре дошли, Альоша Кафеджийски-скулптор, почетен гражданин на Варна

Човекът на изкуството - еталон за морал


Альоша Кафеджийски е завършил е скулптура в класа на проф. Любомир Далчев в НХА през 1964 г. Оттогава живее и работи във Варна заедно със съпругата си - художничката Кина Петрова.

Правил е самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Русе. В чужбина се е представял в Русия, Италия, Германия, Холандия и др. Като част от общи експозиции скулптурите му са показвани във Париж, Барселона, Лисабон,Турку - Финландия , Делемон - Швейцария, Одеса и др. Негови творби се намират в галерии в почти всички големи градове в страната, както и в музея “Пушкин” в Москва и в Прага.
Авторът работи в областта на фигуративната скулптура. Предпочитани от него материали са бронз, камък, дърво, заварен метал, различни комбинации (на бронз с оцветено дърво), керамика и др.
- Човекът на изкуството трябва да е еталон за морал – споделя скулторът. – Иначе след време за него никой няма да се сеща и може да се превърне в конформист.
Винаги съм бягал от занаятчийството в изкуството. Като скулптор съм против превръщането му във вещизъм, защото тогава ще задоволява само бюргерския вкус и ще е пригодено за пазара. Ако художникът е верен на принципите си, той ще оцелее.
Този, който се е посветил на изкуството, трябва да е наясно, че животът му няма да е лесен. Може би най-добре е да имаш своя собствена галерия. Днес държавата се е оттеглила от изкуството и всеки се бори сам за себе си. Въпрос на личен избор е дали ще избереш да се насочиш навътре в себе си или ще се пригодиш към пазара, но аз нямам правото да съдя никого. Българските художници са много талантливи, но ние дълго време бяхме откъснати от света. Изкуството, което се създава у нас, не достига до ранга на тенденция, но е много емоционално. Факт е, че все още няма кой да го представи в чужбина – заключава Альоша Кафеджийски.

Елена Владова
© Издателство LiterNet

Снимки на Альоша Кафеджийски-изв.скулптор

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 7:46pm в Януари 25, 2011, Наум Димитров- учител съм казва...
Като прочетох написаното и като внимателно разгледах картините, от далеко,
чак от Казанлък, видях и разбрах, че този скулптор не е само даровит художник, но е и голям човек!
Желая ти още по - големи творчески успехи, непознати ми Альоша!
На 2:00pm в Септември 2, 2010, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...


АЛЬОША КАФЕДЖИЙСКИ Е 117-ТИЯ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА МОРСКИЯ ГРАД
.

Званието се дава "за забележителната му творческа дейност в областта на монументално-декоративната скулптура във Варна, за неговите изключителни заслуги за културното развитие на нашия град”.
Той е изключителен професионалист, достойна личност и човек, който защитава своята гражданска позиция честно и винаги е бил извън настоящата конюнктура, отбелязаха кметът на Варна Кирил Йорданов и членовете на Комисията по култура.
Альоша Кафеджийски е роден на 7 юли 1937 г. в Чипровци, Монтанско. След завършването на Художествената академия в София през 1964 г. той идва във Варна, където и сега живее и твори активно.
Негови скулптури са се превърнали в емблематични за Варна= Това са композицията "Икар" пред Община Варна, пластиката "Знаме на мира" пред Кукления театър, релеф във ФКЦ, скулптурата "Прегръдка" на бул. Левски (до сп. Дубровник), скулптурата "Семейство" - в два варианта, пред ритуалния дом за бракосъчетания, скулптурите пред Градската художествена галерия - "Майстор Манол", "Фигура" и много други.
Кафеджийски е участник в творческия колектив, който проектира и реализира Паметника на съветската армия във Варна. Негови творби красят столицата и редица градове на страната. В школата му години наред се обучават десетки талантливи художници и скулптури.
През 2007 г. Альоша Кафеджийски получи Почетен златен знак на кмета на Варна за принос в културата на Варна. През същата година скулпторът получи и награда за цялостно творчество на къща-музей Георги Велчев. Талантливият творец е шест пъти лауреат на награди на Съюза на българските художници и три пъти е носител на наградата на Варна.

Николай Увалиев

И още:http://www.portal-bg1.ning.com/page/edin-ot-117-te
 
 
 
Web Analytics