Алеко Константинов-Щастливица
  • Свищов
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница за Алеко Константинов - Щастливица

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Лечителят на българската душа с любов, хумор и самоирония

.

  Изглед от стария Снищов

.

На 13 януари (1 януари стар стил) 1863 година в Свищов се ражда един от най-значимите български писатели, Алеко Константинов. Той пише оригинални и прекрасни творби, описващи плодотворната след освобожденска действителност в България, като не спестява и отрицателните й черти.

.

Алеко е роден в семейството на видния български търговец Иваница Хаджи-Константинов. По майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови. Още от малък проявява интерес към усъвършестването си. Учи първо като частен ученик на Емануил Васкидович и Янко Мустаков, а после и като редовен ученик в Свищовското училище. В Габрово продължава образованието си в известната Априловска гимназия (1874–1877). Началото на Руско-турската война прекъсва учението на Алеко. След приключване на войната заминава за руския град Николаев, където завършва образованието си през 1881 година. След това записва и завършва право в Одеса и се връща в родината.

Тук започва работа в столицата. Практикува като съдия и прокурор (1886 г.) в Софийския окръжен съд и съдия (1890–1892) в Софийския апелативен съд. Юрисконсулт на Софийското градско управление (1896 г.). Поради политическата обстановка у нас бъдещият известен писател двукратно е уволняван от длъжност. До края на живота си е адвокат на свободна практика в София. Той защитава успешно труд на тема „Правото за помилване по новия наказателен закон“ (1896 г.) с цел да стане преподавател в Софийския университет.

.

Алеко обича да пътешества

и посещава различни части на света, взема участие в международните изложения в Париж (1889 г.), Прага (1891 г.) и Чикаго (1893 г.). По време на пътуванията си търси добрите примери от европейската и американската култура, за да ги приложи у дома... И още  

.

Лечителят на българската душа с любов, хумор и самоирония

До Чикаго и назад  

Цитати от пътеписа "До Чикаго и назад" 

Бай Ганьо прави избори

Какво? Швейцария ли? 

Наистина невероятно, на факт...

Изповедта на Щастливица

Международен творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страницата за Алеко Конснтинов - Щадтливеца

подготви Николай Увалиев. Така поместените творби на Алеко Константинов са част от творческия проект "Уроци по родолюбие" и са посветен на учениците в неделните училища на българските общности по света. Според мнението учителите им те предпочитат да възпримат учебния материал по литература и история  придружен с илюстрация.

 

Снимки на Алеко Константинов-Щастливица

Блог на Алеко Константинов-Щастливица

Бай Ганьо прави избори

.

- Не ми дрънкайте много-много, аз ви казвам, че трябва да изберем правителствени! - извика бай Ганьо и удари силно по масата.

- А бе как ще изберем правителствени, откъде ще изкопаем избиратели?... И…

Продължи

Публикувано на Април 9, 2015 в 9:00am

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 2:07pm в Август 25, 2015, Doris Albert казва...

Пожалуйста, свяжитесь со мной на мой электронный адрес dorisalbert1@hotmail.com~~pobj для важному вопросу

 
 
 
Web Analytics