Акад. Юрий Григорович - Москва
  • Мъжки пол
  • Москва
  • Руска Федерация
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Акад. Юрий Григорович - Москва

Гениален постановчик и теоритик

Юрий Григорович произхожда от семейство на балетисти. Получава класическо балетна образование в Балетната академия на Петербург. Близо 20 години е солист на Маринския театър, където прави своите първи хореографски постановка на „Каменно цвете” от С. Прокофиев – 1957 г. и на „Легенда за любовта” от А. Милюков – 1961 г. Тези спектакли откриват за света оригиналното сценично изкуство на Григрович
От 1964 година проф. Юрий Григорович е главен балетмайстор на Балшой театър в Москва. Това е времето на най – големите творчески постижения на балетната трупа, когато тя печели световно признание и авторитет. „Балшой балет на Григорович” се превръща в световна школа и повече от 30 години обогатява балетното общество.Под негово ръководство „Балшой балет” прави над 90 международни турнета и утвърждава лидерството на руския класически балет и показва блестяща плеада танцьори.
В Балшой театър Григорович създава балетни спектакли, които му спечелват световна слава.
Той е автор на редица грандиозни балетни проекти в римския Колизеум, в лондонския Албърт Хол, в атинските антични театри, на площад Сан Марко в Венеция, на стадион Лужники в Москва.
От 1973 година Юрий Григорович е професор в Ленинградската балетна консерватория. От 1974 до 1988 година бе председател на журито на Първия международен балетен конкурс във Варна След това посвещава 30 години на Московския балетен конкурс. Междувременно като председател журира в редица балетни конкурси..Президент е на Театралния комитет към Международния театрален институт. Днес той е почетен президент на същия институт и президент на Световната федерация на балетните конкурси.
За своя принос в световната балетна хореография той получава най – високо международни награди. Неоценима е ролята му в развитието на Варненския балетен конкурс.Академик, професор Юрий Григорович остава в историята на световното балетно изкуство със своя ярка генеалност и забележителен принос.

Източник: Организационния комитет на
Международния балетен конкурс - Варна

Снимки на Акад. Юрий Григорович - Москва

Видео файлове на Акад. Юрий Григорович - Москва

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 9:27pm в Август 5, 2010, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...
Прочете Анализа на председателя на журито акад. Юрий Григорович за 24-ия Международен балетен конкурс Варна 2010: "Българската държава трябва активно да подкрепи този световен балетен форум..."
http://www.portal-bg1.ning.com/page/analiz-na-akad-yurij

На 9:59pm в Август 2, 2010, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...
Акад. Юрией Григорович:
"Спасобо и до свидание, Варна!"


На завършилия преди няколко дни 24 – ти Международен балетен конкурс във Вярна участваха 113 представители от 32 страни. Председател отново бе изтъкнатият руски балетен педагог и теоритик академик Юрий Григорович.
- Журито и ценителите на балетното изкуство имаха възможност в поредния варненски балетен конкурс да видят някои от изгряващите звезди на нашето изящно изкуство на 21 век – сподели скъпият на похвали акад. Григорович. – Варна все повече се утвърждава като световен център на балета със своя престижен конкурс и с провежданата паралелно с него балетна академия, която е особено полезна част от общата проява.
Чрез Вашата интернет медия предайте от мое име, че всеки българин и тук в България и тия, които живеят в близки и далечни страни имат основание да се гордият, че Варна бе пионер в учредяването на балетните конкурси, които се нароиха по света.
Затова всеки специалист от нашето красиво изкуство, както и аз, от дълбочина на сърцето си изричаме думите „Спасибо, Варна!” и „Досвидание, Варна!”, пожеланията си отправяме и към обществеността, деловите среди и публиката на морския град. Затова с удоволствие се подписвам под тия свои слова.


PS
Изказвам благодарност на Организационния комитет на балетния конкурс за съдействието Общобългарският портал да получи единствения автограф на акад. Юрий Григорович, даден на медиите.
 
 
 
Web Analytics