Акад. Валентин Бобевски-диригент
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на акад. Валентин Бобевски - диригент

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Талантлив творец с дълбоки родови корени

Маестро Валентин Бобевски е завършил специалността дирижиране в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" - София, при проф. Георги Димитров и доц. Любен Лилков.

.

Преподавал е в Държавната академия "Ференц Лист" в Будапеща. Специализирал е в Хумболтовия университет в Берлин. Носител е на наградата "Бела Барток" и на първи награди от конкурси в Италия, Унгария, Германия, Гърция, Полша, Великобритания, Куба. Главен диригент на хоровете "Гусла", "България" и "Св. София". Председател на Българския хоров съюз, председател на международния фестивал за православна музика "Хвалите Господа", композитор на хорова и театрална музика, член на журита, ръководител на курсове. През 1992 г. е номиниран за "Мъж на годината" от Кембриджкия биографичен център, през 1993 г. - като "Мъж на постиженията", а през 1994 г. е включен в XVI издание на Световната енциклопедия на Кембридж "Кой кой е", както и в съответната българска енциклопедия.
Двадесет и пет години е главен художествен ръководител на Ансамбъла на строителните войски. От 1970 до 1998 г. ръководи единствения по рода си спортен хор "Славия". От 1972 г. досега е главен художествен ръководител на хор "Св. София", който завоюва редица национални и международни награди.

Родословие
Това внушително присъствие в българския и световния музикален живот има дълбоки родови корени. Те отвеждат към началото на ХIХ век в китния балкански градец Тетевен,  за който Иван Вазов казва: "Без Тетевен ние сме чужденци в собствената си майка България".

Там върти оживена търговия Никола Хаджистоянов Бобевски. Осигурява сносно съществувание на многобройната си челяд. Неговият син Иван хаджи Бобевски е роден през 1854 година. Отива във Влашко, където се сближава с хъшовете. В Букурещ се запознава с Христо Ботев и Любен Каравелов, с Панайот Хитов, Филип Тотю и Жельо войвода, дори с Дякона Левски. Заема се да разпространява революционни издания. Успява да влезе в редовете на румънската полиция и за кратко време е произведен в чин унтерофицер. После постъпва в четата на Стоян Велков Софийски, но войводата пада убит от турците още в първото сражение и четата се разпръсва. Домът на хаджи Николови се превръща в скривалище за хъшовете. Тук те водели военни упражнения, готвейки се за бъдещи решителни събития.

Когато започва Руско-турската война през пролетта на 1877 г., тетевенският момък заедно със свои другари се записва в опълчението. Участва в боевете при Стара Загора и битката на връх Шипка. 
На паметника на Цар Освободител Александър II в София Иван Бобевски е изобразен от скулптора Арнолдо Цоки върху барелеф до генералите Столетов и Радецки. През първите години след Освобождението Иван Бобевски става заместник-кмет на София. Получава като дар от руския император сабя и златен часовник... И още 
.

 Хор Гусла, чиито главен диригент десетки години и акад. Валентин Бобевски

.

Към Валентин Бобевски - Во истина достойно ест!

Към Нужни са повече духовни връзки между България и Македония

Към Видео залата на Валентин Бобевски

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

Снимки на Акад. Валентин Бобевски-диригент

Видео файлове на Акад. Валентин Бобевски-диригент

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics