Виртуален музей "АИР Арбанаси"
Сподели във Facebook Споделяне
 

Виртуален музей "Архитектурен-исторически резерват Арбанаси"

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Арбанаси България

СТРАНИЦИ ОТ СЛАВЕН ЛЕТОПИС

Цар Иван Асен ІІ и царица Ирина Комнина. 

9 март 1230 г.

.

Има различни мнения за произхода, името и населението на Арбанаси. Едни приемат, че то е заселено от български боляри, дошли с прислугата си от най-западните краища, след бляскавата победа на Иван Асен ІІ при Клокотница на 9 март 1230 г., когато той завзема и Арбанашката земя. През Средновековието българите са наричали Албания "Арбанашка земя".

Георги Раковски съобщава, че когато Иван Асен ІІ се жени за Ирина - дъщерята на победения владетел Тедор Комнин - тогава 40-те семейства на боляри от Епир, заточени в столицата Търново, по молба на новата царица биват освободени и трайно настанени в село Загорие - старото име на село Арбанаси.

Сведения за Арбанаси с новото си име намираме в преписката на Павел Джорджич от 10 януари 1595 г. до трансилванския княз Зигмунд Батори. За Арбанаси споменава и софийският католически епископ Петър Богдан, посетил Търново през 1640 г. Той отбелязва, че горе на планината има град, откъдето се вижда цяло Търново и има около 1000 къщи.

.

Защо Арбанаси се сдоби с такова славно минало?

За разлика от всички селища в България по същото време? Та то е едно село с не повече от две хиляди души в своя разцвет, а има седем уникални храмове, 144 вековни красиви къщи, обявени за нациоонални културни паметници. Тук са  живяли представители на фамилии, чийто корени са от средите на балканската и византийска средновековна аристокрация. Сред тях се открояват имената на Трендафил Кантакузин, Братияно, Гьоргяки Филипеско, Бранковани и други. 

Арбанаси е отгледало десетки знатни рода - на Евлоги и Христо Георгиеви, български предприемачи, смятани за най-богати български търговеци и банкери през ХVІІІ и до края на ХІХ век; на Никола и Сава Паница- открили първата българска банка във Виева в 1860 година и създали просветно дружество "Напредък" в подкрепа на български студенти и учители.

И одовете на Павел Грамадов, (на снимката) известен като капитан Павел Кьорчоолу, е български революционер, сподвижник на Георги Раковски; на Констинтин Чокан, инициатор на "Добродетелната дружина", която подпомага легията в Белград и революционната дейност у нас; на Братя Кържиеви - закупували оръжие за въстаниците; на Иларион Драгостинов - търговоц и революционер; в известната Велчова завера през 1835 година участва арбанашчанинът Йоргу Витанов;  Атанас Папазов и Панайот Николов били пък в Хаджиставревата буна през 1862 година и били заточени; Спиро Константинов от Арбанаси финансира четите на Филип Тотю, Стефан Караджа и Хаджи Димитър; на Димитър Хинтелията, който търгувал и с далечна Индия; на майката на Иван и Атанас Бурови, индустриалци и банкери допринесли много за развитието на българсокото народно стопанство.

Изследователят на Априлското въстание от 1876 година Д. Страшимиров пише:”Арбанаси дава едни от най-възторжените души на онази епоха.” По време на Освободителната руско-турска война 1877/1878 г. единадесет арбанашчани участват във войната като опълченци. Малко преди Освобождението на България от робство в Арбанаси се случва знаменателно събитие. Големият духовен радетел за самостоятелна българска църква Иларион Макареополски отслужва тук първата църковна служба на славянобългарски език... Ще спра изброяването, защото дълъг е списъкът на достойните арбанасчани и на техното родолюбие и съзидание.

Всички жители на това селище на своя територия още от 1538 година са считани за свободни хора, цели три века живеят охолно и имат икономически и духовни права...  И още  

.

.

Следващите редове на този летопис са посветени на църквата "Рождество Христово" в архитектурния-исторически резерват Арбанаси. Според  исторически източници тя е най-старата в Източна Европа. На вид изглежда ниска и схлупена и в началния си вид е построена с дребните грошове на поробената рая през средата на ХV век като израз на благодарност към Бога за получените по време на робство най-добри условия за поминък и живот на хората от този край...  И още 

.

 Към Манастирa "Св. Николай Чудотворец"

Към Житие на Св. Николай Чудотворец 

Към Манастирa "Успение Богородично" 

Към Най-старата църква "Рождество Христово"

Към Църква "Архангели Михаил и Гавраил" 

Към Църква "Св. Димитър" 

Към Църква "Св. Атанасий"

Към Архитектурен-художествен резерват - Констанцалиевата и Хаджи Илиевата къщи 

Към Арбанаси - вълшебното огледало  на България

Към Училището по вероучение на манастир "Св. Николай Чудотворец"

Към Кинозалата на "Виртуален музей Арбанаси" 

Към Тайнствата на църквата - кръщението и венчанието  

Към  Читалище "Иларион  Драгостинов" с вековни културни традиции

Към Иларион Драгостинов - патрон на читалището в Арбанаси

Към Национален фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси"

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Виртуалния музей Арбанаси подготви Николай Увалиев в знак на уважение към хората от миналото и настоящето, допринесли за развитието и съхранението на духовната култура и възрожденската архитектура на това уникално българско селище. 

Снимки на Виртуален музей "АИР Арбанаси"

Блог на Виртуален музей "АИР Арбанаси"

Архитектурен-исторически резерват Арбанаси, където времето сякаш е спрало

Костанцалиевата къща

.

Арбанаси е едно от най-живописните стари селища в страната.  Намира се на четири…
Продължи

Публикувано на Септември 20, 2013 в 5:00pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics