700-годишен бряст - Евродърво
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на 700-годишния бряст - дърво на Европа и Парк "Русенски Лом"

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Село Нисово България

700-годишен бряст помни България от времето на цар Иван Шишман (1371-1395 г.)

През 2011 година брястът, който расте край село Нисово в резервата Русенски Лом, бе обявен като най-старото дърво у нас, а на следващата спечели сърцата на хиляди почитатели и чрез него България зае 3-тото място в международния конкурс "Европейско дърво на 2012 година" в конкуренцията на забележителности от още шест държави. Според легендата този вековен бряст сбъдва желания.

.

Дървото е близо до китното селце, наричано перлата на природен парк "Русенски Лом", и привлича като магнит пътешественици с магическата си сила и чудната легенда за сляпата танцьорка. Нисово е създадено от балканджии, които преди 150-200 г. идват тук и се омесват с местните хърцои. Днес селото наброява стотина постоянни жители. Те разказват за красива девойка, която прогледнала със "сълзите" на дървото.

Златица живеела с дядо си хаджи Добрил в старата воденица в местността Одалийката. Двамата оцелели по чудо след страшна чума, която покосила местните заселници през 1836-1837 г. Когато красавицата, отвлечена от Кадир Кърджията, ослепяла, турският бей я пуснал от харема си да се върне на село. Момичето продължило да омагьосва хората с кръшната си снага и веднъж след огнен танц навръх Гергьовден отишло да отдъхне край люлката под бряста. Момата заспала, а чиракът на дядо Добрил намазал очите й със сок от дървото. На сутринта тя изведнъж прогледнала и първо прегърнала ствола с радостни викове: "Виждам, виждам!"... И още

.

Изглед от Природен парк "Русенски Лом"

.

Към Вековното дърво е цяла екосититема 

Към легендата на бряста край село Нисово

Към Природен парк "Русенски Лом  

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страницата на 700-годишния бряст подготви Николай Увалиев със съдействието на Сдружението "Приятели на българските гори"

Снимки на 700-годишен бряст - Евродърво

Видео файлове на 700-годишен бряст - Евродърво

Блог на 700-годишен бряст - Евродърво

Природен парк "Русенски Лом"

               

Природен парк "Русенски Лом" е богат с исторически обекти, с голямо разнообразие на животни и растения вкючително  вековни дървета, с красота на природата и затова той има важно културно, научно и здравно значение. …

Продължи

Публикувано на Април 21, 2013 в 1:00pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics