25 години свободна България
  • София
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Движение "25 години свободна България"

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

25 години Свободна България

Мащабната инициатива "25 години свободна България", която се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев, не само отбелязва годишнината от началото на демократичните процеси у нас, но и опитва да образова младите хора, които, оказва се, не знаят достатъчно нито за комунизма, нито за последиците от него. 

.

Мнение на Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 година

"Напълно одобрявам тази инициатива, защото тя не е повторение на омръзналите ни до смърт инициативи от близкото минало като "25 години от славния 9 септември" и т.п. На тази инициатива не й отива нито казионната реторика, нито високия патос, най-малко защото това не съвпада с преценката на немалка част от българите за прехода. Тя е много смислена и важна, най-напред защото, ако не научи, поне ще събуди любопитството на цяло едно поколение млади хора, които не помнят лъжата, в която живеехме и цинизма на комунистическите управници.

Хората в България вероятно ще дадат днес различна оценка на прехода и това е обяснимо. Моето поколение и по-възрастните от нас със сигурност са разделени условно на два лагера - едни, които смятат, че отишлият си комунизъм е бил по-добра система за живеене заради прословутите ред, сигурност и липса на безработица. Другите обезателно ще си спомнят липсата на свобода, концлагерите, забраната на свобода на словото и т.н., което правеше живота на всички чувствителни хора в България унизителен.
Проблемът с прехода е, че във вида в който този преход се разви в последните 25 години, той почти няма видими, ярки и дефинирани защитници, Това е защото тези, които бяха тясно свързани с комунистическия режим са недоволни от прехода, смятайки че той е направен от лошите седесари, които са докарали България до това дередже. И обратно - хората, които са били възпитани в анти-комунистическо мислене, имат своето основание да са недоволни от прехода, защото смятат, че той се прави, и то със същия ентусиазъм и със същия цинизъм, от хората, които строяха комунизма преди 1989 г.

Но независимо от всичко, рухването на комунизма в България и приобщаването на страната ни към новия цивилизационен модел е огромен исторически успех за България"... И още  

.

София 1989-та: Стохилядният зов за свобода

.

Към защо е важно да не забравяме какво ни причини комунизмът? 

Паметта за комунизма избледнява, но нейно място не идва познанието 

Към 1989: Първият свободен митинг призова Стига диктатура, Искаме свобода и демокрация! 

Към Палежът на Партийния дом 

Към В Русе изложба за 25-те години

Свободна България 

Към Кинозала на Движение "25 години Свободна България

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

.

 Сайтът на Движение "25 години Свободна България" 

подготви Николай в знак на уважение към тази благородна и навременна инициатива, чрез която реално да оценим миналото и съвремието ни. 

Снимки на 25 години свободна България

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 9:34pm в Септември 2, 2017, leigh ann hester казва...

Приветствую меня Дорогой,
Как вы и ваша семья сегодня делаете, я надеюсь, что с вами все хорошо? Я очень рад встретиться с вами здесь, и я буду рад открыть свое сердце, чтобы больше узнать о вас, думая об инвестировании. Мне 35 лет из Соединенных Штатов, но я в настоящее время в Афганистане, работая американским военным офицером.
несколько раз на работе мне легко связаться с моими друзьями по электронной почте, чем с facebook на работе, не задерживать ожидающий контакт с моей электронной почтой, leighannhester1980@gmail.com,
благодаря

На 6:36pm в Декември 19, 2014, FRANK KWABENA казва...

Good Day,

How is everything with you, I picked interest on you after going through your short profile and deemed it necessary to write you immediately. I have something very vital to disclose to you, but I found it difficult to express myself here, since it's a public site.Could you please get back to me on:( mr.frankkwabena202@gmail.com ) for the full details.

Have a nice day

Thanks God bless.

Mr.Frank.

Блог на 25 години свободна България

1989-та: Първият свободен митинг призова Стига диктатура, искаме свобода и демокрация!

На 18 ноември 1989 г. на площада пред "Св. Александър Невски" е първият свободен митинг след 45 години комунистически режим. Първи говори Петко Симеонов -…
Продължи

Публикувано на Ноември 22, 2014 в 9:30pm

 
 
 
Web Analytics