XVI международен куклен фестивал "Златният делфин" 2014

Част от зрителите на уличното представление "Кукли и клоуни"

.
Откриването на престижното събитие започна с филм, посветен на световно известния актьор Чарли Чапли. Патнронът на форума, кметът на Варна Иван Портних, откри най-стария международен  фестивал за куклено изкуство в България

.

Празнична атмосфера обгърна любимото на варненските деца градско пространство около сградата на Държавния куклен театър тази сутрин, когато официално беше открит XVI Международен куклен фестивал „Златният Делфин”. Студенти от класа на проф. Жени Пашова в НАТФИЗ подгряха празника с уличното представление „ Кукли и клоуни“, а гостите от чужбина се снимаха за спомен под дъгата на популярната скулптурна композиция на Альоша Кафеджийски.

Официалната церемония по откриването беше издържана в стилистиката на деня и нощта. Актьорите от трупата на театъра домакин – Държавен куклен театър Варна, облечени в черно-бели костюми, дизайн на Адриана Добрева, изпълниха сцената и представиха свежо и с усмивка членовете на международното жури и официалните гости на форума, сред които беше и бившият министър на регионалното развитие Лиляна Попова.
.

Кметът на Варна Иван Портних открива Международния куклен фестивал

.

Приветствие към участниците във фестивала поднесе патронът на форум Иван Портних, който отбеляза, че благодарение на „Златнит Делфин“ на всеки три години Варна се превръща в столица на кукленото театрално изкуство. Фестивалът е добър повод българските трупи да представят постиженията си и да сверят часовника си със своите колеги от Европа и света, отбеляза кметът на морския град и пожела успех на участниците в надпреварата за златните статуетки. 

С приветствие излезе на сцената и директорът на ТМПЦ Варна и председател на комисията по култура в Община ВарнаДаниела Димова. Поздравителен адрес от името на Министъра на културата Мартин Иванов връчи Красимира Филипова, беше огласен и поздравителен адрес от председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Директорът на Държавен куклен театър - Варна и художествен директор на фестивала Вера Стойкова поздрави гостите и участниците и благодари на Общината и ТМПЦ Варна за оказаната подкрепа. Тя посочи и усилията на всички от ателиетата и техническите служби на театъра и изрази искрената радост на екипа, че въпреки многото трудности, фестивалът стана възможен.

150 театрални трупи от 38 страни са изявили желание да се включат в 16-то издание и са кандидатствали със 160 спектакъла. Селекционерът на изданието Богдана Костуркова, драматург в театър София, посочи 15 трупи, които се състезаваха за наградите на фестивала. Спектаклите бяха оценявани от международно жури с председател театралния критик Никола Вандов.


XVI Международен куклен фестивал „Златният Делфин"

се организира от сдружение с нестопанска цел „Златният Делфин“ и Държавен куклен театър Варна с подкрепата на Министерството на култура и Община Варна и се провежда под егидата на кмета на Варна Иван Портних. Фестивалът тази година се подкрепя от Grand Mall, Arts Council Korea, Керклийн ООД, ТМПЦ Варна – Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Градска художествена галерия Варна, художествен музей „Георги Велчев“, хотел Сити Марк, хотел Бриз 2, хотел Арго, арт хотел Симона – София, бистро Аромат, ресторант При монахините, светлинни решения Призма, PR агенция Нира Комюникейшънс. Медийни партньори на форума са БНТ, БНР – Радио Варна, телевизия Черно море, вестник Народно дело и сайтовете moreto.net и petel.bg.

.

  „ЗЛАТНИЯТ ДЕЛФИН” ЗАПОЧНА С ШОУ В ЧЕРНО-БЯЛО „ЗЛАТНИЯТ ДЕЛФИН” ЗАПОЧНА С ШОУ В ЧЕРНО-БЯЛО„ЗЛАТНИЯТ ДЕЛФИН” ЗАПОЧНА С ШОУ В ЧЕРНО-БЯЛО „ЗЛАТНИЯТ ДЕЛФИН” ЗАПОЧНА С ШОУ В ЧЕРНО-БЯЛО
.
Кликнете върху снимките, за да увеличите размера им
.
Източник: theatre.art.bg/
.
Към Музей на куклите
Web Analytics