Вечната пролет на Царевград Търнов

 

22 март е официалният празник на Велико Търново.
Празникът  се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март 1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици

 

Снимка: Вестник "Борба"

Старата ни столица е един от най-харесваните и обичани български градове, едно от местата, към които всички българи, където и да се намират по света, се връщат с удоволствие и умиление. Така бе и на 22 март 2011 година.

Първите сведения за честването на 22 март като празник на Велико Търново са от 1879 г. Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма “Св. Четиридесет мъченици”, състоял се на 9 март (ст.ст.). На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание, много граждани. За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 г. денят на Светите четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Търново и празник на Търновския гарнизон.

След 9 септември 1944 година празникът не се чества. За възстановяването му определена заслуга имат будните жители на квартал “Асенов”, които през 1970 година го празнуват в църквата “Св. Четиридесет мъченици” под наслов “Мой любим квартал”. През 1984 година тяхната идея е подкрепена от великотърновската общественост, която и до днес на 22 март отбелязва с няколкодневна програма празника на славния си град.

 

Начало на тържествата бе празничната света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”. Там с военен ритуал беше открита плоча с имената на ханове от Велика България и владетели от Първото и Второто българско царство до 1394 година. След това от църквата тръгна празничното шествие до паметника на Майка България, където се състоя празничен ритуал по издигане на знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново. Тук кметът на града д-р Румен Рашев произнесе своето празнично слово. "Велико Търново свято пази сърцето и душата на България. Нашият празник ни показва като хора, които уважават паметта и делото на предшествениците си, обичат и работят за града си и имат визия за неговото бъдеще и просперитет”, каза той.
Следобед имаше стрийтпарад, който беше ангажиран със социална кауза. Ученици раздадоха 5000 стикера с позитивни послания „Подари радост днес – утре е твърде далече”. Тържествата завършиха със спектакъла „Звук и светлина” и празнични илюминации. 

 

Аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“ на историческия хълм Царевец е уникална атракция за Европа. Подобни спектакли има на три места по света -  Египетските пирамиди, исторически обекти в Индия и Мексико.


По време официалните празници на България в тъмната нощ драматична музика, стотици разноцветни светлини, лазерни лъчове и църковни камбани ехтят и обхождат хълма Царевец,изграждат невидими емоционални образи. Разказват славната и трагична история на древната столица на Второто Българско Царство (1185 – 1393 г.), борбата срещу османците, превземането на крепостта, последвалите зверства и накрая идва радостта от Освобождението. 

Програмата "Царевград Търнов - Звук и светлина" е създадена от екип от български и чешки специалисти, ръководени от известния наш режисьор Въло Радев и Iaromir Hnick. Първата реализация на спектакъла бе през 1985 година, когато бяха отбелязани 800 години от въстанието на братята Асен и Петър, довели да освобождението на България от Византия.

На 22 март тази година в началото на аудио - визуалния спектакъл към небето над крепостта Царевец полетяха стотици фенера, запалени и пуснати от 400 доброволци. Това бе емоционална, фантастична гледка, която спира дъха ти! Всеки от зрителите си избра фенер и така към небитието полетя негово съкровено желание.  

От тук нататък думите ми са безсилни, за да опишат вълшебните звуци и картини. Заинтригувани, нека изцяло им се отдадем...

 


 

 

 

Компактдиск със запис на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - Звук и светлина" бе любезно предоставен на Общобългарския портал от Информационния - туристически център във Велико Търново. За този благороден жест сърдечно им благодаря.

 

Ваш събеседник: Николай Увалиев


Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българитеhttp://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:99502

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Компакт диск със запис на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - Звук и светлина" бе любезно предоставен на Общобългарския портал от Информационния - туристически център във Велико Търново. За този благороден жест сърдечно им благодаря.

 

Подборка: Николай Увалиев

 

 

 


Web Analytics