Статут на Международното биенале на графиката - Варна

.

.

Биеналето се организира от Община Варна, Министерството на културата, Съюза на българските художници и се провежда под патронажа на кмета на град Варна Иван Портних. Престижният форум е част от проекта „Варна - кандидат за европейска столица на културата 2019”.

Международното биенале на графиката (МБГ) се провежда от 1981 г. Първоначално е обявено като национална изложба на графиците с международно участие. Основни инициатори и организатори са Комитета за култура, Съюза на българските художници и Окръжния съвет за култура-Варна. През 1987 г. Съветът за духовно развитие към Министерския съвет утвърждава официално неговия статут като Международно биенале на графиката. В статута биеналето се определя, че "като международен форум за среща на художници от различни страни, носители на богатството и многообразието на световната графика, е призвано да играе активна роля за взаимното обогатяване на художниците-графици за духовното и всестранно сближаване на творците и народите в борбата за мир, красота и хуманизъм".

Творбите на хусожниците се подреждат в залите на Градската художествена галерия "Борис Георгиев". През годините специално за Международното биенале във Варна лично присъстват като участници или членове на журито световноизвестни имена като Дадо, Вазарели, Кошацки, Хложник, Бруновски, Ернандес, Куросаки, Нагаока, Чампини, Холадаи, проф. Фронер, Вундерлих. Така варненското биенале на графиката се превръща в среща на новите идеи и процеси не само в графиката, но въобще в изобразителното изкуство още преди 1989 година. Днес изявата е сред най-престижните биеналета на графиката по света, заедно с тези в Шамалие – Франция, Любляна – Словения, Краков – Полша, Осло – Норвегия, Токио и Киото – Япония. От 2001 г. варненското бианале е включено в културните маршрути на Европа и е под егидата на ЮНЕСКО.

 
Цели
1. Представя достиженията на световното графично изкуство.
2. Стимулира творческите изяви и контакти на художници от цял свят.
 
ХVІІ Международно биенале на графиката бе открито на 1 август в салоните на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” на ул. “Любен Каравелов” 1. Допуснати бяха за участие над 200 чуждестранни и повече от 80 български автори. Според директора на варненското биенале – известният художник Венцислав Антонов, международният интерес към форума расте, защото представя световните тенденции в графичното изкуство и среща различни техники и визии в тази област.  Доказва го фактът, че тази година участваха автори от 55 държави, между които Китай, Япония, Полша, Македония, Турция, Сърбия, Италия, България, Чили, Индонезия.Чуждите графики са над 300, а българските автори са представи с над 130 творби. Членове на международното жури на XVII  биенале на графиката-Варна 2013” са проф. Стоимен Стоилов - председател, Мице Янкуловски - Република Македония, президент на Фондация за балканско изкуство „Остен”, Владо Гьорески - Република Македония, директор на Международно триенале на графиката в Битоля, гл. ас. д-р Деница Янева и Венцеслав Антонов – директор на Галерия за графично изкуство и МБГ.
 .
Награди
Международно жури определя следните награди на ХVІІ МБГ – Варна 2013
Голяма награда на град Варна: 2000 евро; Специална награда на журито: 1500 евро; Три равностойни награди: по 1000 евро; Награди на културни институции, организатори и спонсори.
Носителят на голямата награда е поканен да направи самостоятелна изложба в рамките на следващото биенале. Всички разходи по организирането на самостоятелната изложба и каталогът към нея се поемат от организаторите.
.

Каталог

Международното биенале на графиката се документира чрез каталог, който е луксозно, цветно, двуезично издание, съобразено със съвременните изисквания. В него са поместени богат фотографски раздел, адреси на участниците и наградите им. Каталозите се разпращат до участниците във форума и до културни институции в страната и по света.

Откупки
1. Откупки се правят по цени, посочени от автора във формуляра. Изплащат се в левовеили съответно в евро.
2. Парите от откупката се депозират в банковата сметка на биеналето и могат да се получат от автора при представяне на документ за откупка.
3. Организаторите получават 20% комисиона от стойността на всяка откупена творба.
4. При желание авторите могат да направят дарение за биеналето. Творбите постъпват вколекцията на фонда на галерията, от който се организират изложби в страната и в чужбина.
 . 
Изложби
В рамките на тазгодишното издание ще бъде представена и самостоятелна изложба на носителя на голямата награда от XVI  графично биенале акад. Владимир Величкович от Франция. Той е роден на 11 август 1935-а в Белград и завършва там Института по архитектура. През 1966-а заминава за Париж. От 1983 година е професор във Френската национална академия по изящни изкуства, а от 2005-а е неин член. Според изкуствоведите работите му продължават традициите в изкуството на Грюнвалд, Дюрер и Гоя. Носител е на награди от парижкото, венецианското и варненското биенале. Кавалер е на Ордена на Почетния легион на Франция.
.
.
Източник: Фондация "Морски съдби"
.
Web Analytics