Трифон зарезан

 

Днес е традиционният български празник 
Трифон Зарезан или Ден на лозаря в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите.

В ритуала за подрязване за берекет на гроздето, мъжът се обръща на изток, прекръства се тържествено и с косер отрязва от три главини на пръчки. Отрязаното място се полива с червено вино и благославя с думите "Колкото капки, вино толкова коли грозде!" С подрязаните клонки се украсява бъклицата с вино, калпаците на мъжете, иконите у дома. Някой пък ги хвърлят във водата за да тече виното така като реката.

Слага се обща трапеза в лозята с донесената храна. Следва избиране на Цар на лозята или още наричан Трифон. Според преданието Царят ще да донесе берекет през идната година.


Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване". След това всички се събират и избират „царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение. „Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!". Царят отговаря на благословията с „Амин". След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек.

Следващите два дни, наречени във фолклора „трифунци", се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните - за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Тя трябва да бъде приготвена с необходимото внимание от страна на домакинята. Още в ранни зори тя става, за да приготви прясна пита. За целта са необходими единствено 1 кг брашно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, за да остане само най-чистото от него. След това трябва равномерно да се посоли и от него да се замеси тесто, като се прибавят 2 чаени чаши хладка вода. Тестото се меси докато започне да образува шупли. След това направената пита се изпича в добре загрята предварително фурна. След като питата е готова, се покрива с памучна кърпа, за да не изсъхне кората и.

 

Източник: Агенция Крос

 

Нашата кореспондентка Нина Топалова по случай празника ни прати стихове от поета Петър Бурлак - Вълканов

 

          Трифон Зарезан

 

       Тоя празник идва от лозата.

       Те са още в сън дълбок.
       Но през хладина в далечината
       бавно стапя се тоз зимен срок.

       Пък лозата с болка я подрязват.
       И горещи капят пак сълзи.
       И от тоя зимен хлад пак трябва
       тя , лозята, да се размрази.

       Капят сълзи,капят от лозата
       и се впират в сухата земя,
       А се ширва звучно в необята
       песен от далечни времена.

       Вино българско !
       Ти руйно вино!
       Пак ни даваш сила и кураж.
       Крали Марко,наш ти юначино,
       тоя свят обходи го ти дваж.

       С бъклица,не с меч и сабя
       беше ти по пътя си огрян.
       Като дивна памет и забрава
       те закърми Трифон Зарезан.

       А хорото спуща се в селцето,
       там сред стария мегдан.
       Сам го води кръшно и напето
       Трифон Зарезан.

       Викат,тропат до умора.
       Властелин наш,ти си българан!
       А отвъд над белите простори
       ги очаква Трифон Зарезан.

 

 

Един от най-почитаните празници сред българите в Молдова и Украйна е Трифон Зарезан. Историята на живота на Свети Трифон,на самия празник в различни страни и народи и до днес не е до край  ясна.
 
Подробней можно почитать на сайте БОРМ http://www.borm-md.org/  и на сайте Ассоциации болгар мира  http://www.portal-bg1.ning.com/page/trifon-zarezan
 
Web Analytics