Сто години скаутско движение в България

 

22 февруари е обявен за Световен ден на скаутите. На 22 февруари 1857 г. е роден Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел, основател на скаутското движение през 1908 година в Англия. Днес то обединява 28 милиона млади хора от над 150 страни.
Родните скаути започват инициативи, посветени на един век от създаването на движението у нас през 1911 година.

 

 

 

 

 

 

 

Това бе и повода по който в община Варна се събраха представители на трите скаутски организации в града –на Арменските скаути, на Българските скаути и Национална Скаутска организация на България. На срещата присъства кметът на община Варна, Кирил Йорданов и директорката на дирекция Младежки дейности и спорт Калинка Попстефанова. Представени бяха за първи път публикувани на български книгите „Наръчник за скаутски лидери“ и „Световната скаутска програма по околна среда“, които клубният водач на Организацията на българските скаути Йордан Дянков представи на присъстващите.

 Кметът на Варна Кирил Йорданов обеща подкрепата, която общината оказва на скаутите да продължи и занапред, като предложи на организациите Варна да приеме едно скаутско събиране, наречено джамборе в Морската градина, на което да се съберат скаути от цяла България.

Италианският скаут и доброволец в Младежкият Информационен и доброволчески център във Варна, Лука Сандроне също сподели своите впечатления от българската организация на скаутите и разликите между нашите и италианските последователи на движението.

Повече по темата с видео на http://www.orvmedia.com/news/1426-100-godini-skautsko-dvijenie-v-bulgaria

 

Първото  джамборе на българските скаути се свиква през 1925 година. През 1946 година организацията на българските младежи - разузнавачи се саморазпуска поради забрана от комунистическата власт. Движението се възражда в България през 1990-1991 година, а на 7 януари 1999 г. Организацията на българските скаути е призната официално за член на световното скаутско семейство. 

 

Гергьовден е Денят на българските скаути. Затова инициативата на кмета на Варна в морския град да се проведе парад и джамборе на нашите скаути е много навременна.

Скаутизмът е най-голямото младежко движение в България през ХХ век. Точно сведения кой е първият център на скаутската идея няма.  Смята се, че това е Варна или София. По данни от Организацията на българските скаути през 1920 година в България намират убежище много руски емигранти. Сред тях е и Майкъл Уелс, английски флотски офицер на руска служба, който се установява в град Варна и изгражда разузнавачески отряд от деца на руски емигранти. В него се записват и българчета. А в началото на месец януари българчетата от руския отряд във Варна, под ръководството М.Уелс и Димитър Александров, се отделят в самостоятелен български отряд „Бой-скаут”. Така Варна се оформя като първи център на скаутството в България. През 192,-а, само година след провеждането на Първото Международно Джамборе в Лондон в София се учредява Организация на Българските Младежи-Разузнавачи (ОБМР).

 

 

 

 

Скаутството е доброволно, неполитическо, образователно и демократично движение, открито за всички хора по света, без разлика на произход, раса, възраст и вероизповедание.

 

 

 

Скаути са били Бил Гейтс, Стивън Спилбърг, Жак Ширак и Ричард Гиър По-видни български дейци са Димитър Александров, Стефан Янчулев, Петър Траянов, като последния е избран за Върховен Скаут в страната. През 1923г. в София се организира лагер-школа, в която участват 186 момичета и момчета от всички краища на страната, а през 1924г. Българските скаути са признати за пълноправни членове на Световната скаутска организация. Над 2000 са участниците в първия национален лагер-сбор през1925г., проведен в Борисовата градина.  Някои от провежданите паради в неделните дни из софийските улици са предвождани лично от Цар Борис ІІІ. 


 В усилията за изграждане на достойни граждани чрез скаутското движение се включва българския елит, сред които Митрополит Стефан, тогавашният министър-председател Александър Цанков, народни представители, Алеко Константинов, Елин Пелин, Консулова-Вазова, Добри Немиров, подп. Стойчев и други. А големият български поет Теодор Траянов написва
                                                         Скаутския марш:

“Напред, разузнавачи смели,
към подвиг с братски богослов.
Напред към родните предели,
Свещени зов, Бъди Готов...

Скаутски Закон

1. Скаутът е честен и достоен за доверие;
2. Скаутът е верен на Бога, Отечеството, обществото и семейството си;
3. Скаутът е длъжен да бъде полезен и да помага на другите;
4. Скаутът е приятел на всички и брат на всеки скаут;
5. Скаутът е вежлив и етичен;
6. Скаутът е приятел на животните и опазва околната среда;
7. Скаутът проявява чувство на уважение;
8. Скаутът е весел и с висок дух;
9. Скаутът е пестелив и опазва частната и обществена собственост;
10. Скаутът е чист в мислите думите и делата си.

Скаутски Принципи

1. Дълг към Бога - духовен принцип.
2. Дълг към другите - социален принцип.
3. Дълг към самият себе си - личен принцип.

Скаутско Мото

Бъди готов!


Скаутството е начина младите хора да научат безценни уроци. Честито на всички тези, които приемат 22 февруари, като свой празник!

 

Още информация за  скаутско движение на сайта 

 

 


 


Web Analytics