Новини

Текущи новини от всички краища на света с българско присъствие...
Времето Прогноза Графики
София 15° от 9° до 23°
Пловдив 14° от 10° до 22°
Варна 15° от 12° до 21°
Бургас 14° от 13° до 21°
*********************************************************************************************************************** .

.

Цецка Цачева предлага заседанията на НС да се предават директно в интернет

.

Промени в изборното законодателство и нормативната уредба за нормалното функциониране на кабинета са първите задачи, които ще реши новият парламент. Това каза в "Седмицата" на Дарик председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева.<-> По думите й, новият избирателен кодекс не трябва да бъде конюнктурен, защото на последния вот за НС, станало ясно, че в него има много политика и не много мисъл за това как ще работи новият парламент.

Цецка Цачева заяви, че ще направи предложение пленарните заседания да бъдат директно излъчвани в интернет, за да имат възможност повече хора да проследяват работата на парламента.

Дарик радио

© снимка: Sofia Photo Agency.

******************************************************************************************************************** .

.

Алея на книгата в Морската градина във Варна.

*

Организирана от Асоциация “Българска книга” и Община Варна, третото издание на Салон на книгата за първи път се провежда на открито.

Под 10 шатри в една от централните алеи на Морската градина във Варна, в близост до паметника на партриарха на българската литература Иван Вазов и сцена “Раковина”, 23 български издателства се включват в Трети салон на книгата. Книги за всички възрасти, книги от всички жанрове, специализирана литература, справочници – всичко това варненци и гостите на града ще могат да разгледат и да си купят на път за плажа или връщайки се оттам.

Мотото на изложението е “Пътят на книгата е един и той минава през “Алея на книгата” и беше открито на 4 август от кмета на Варна – Кирил Йорданов. Изложението на книгата ще продължи до 8-ми август, с работно време от 10 часа сутринта до 10 часа вечерта. На 6 август ще бъдат представени петима варненски автори: Ангел Ангелов, Красимир Симеонов, Николай Новкиришки, Красимир Машев и Атанас Липчев. Това ще се случи на сцена “Раковина” от 20 часа с участието на актьора Свилен Стоянов.

Медийни партньори на събитието са радио Варна и телевизия “Черно море”.

Текст и снимка

в-к "Черно море"

******************************************************************************************************************

ОТКРИХА КЛОН НА БАНИ ВЪВ ВАРНА

.

Стефан Денков

Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) след Благоевград и Стара Загора откри свое подразделение и в морския ни град.

Негови учредители са 24 учени и дейци на културата, сред които проф. д-р Искрен Коцев, шеф на клиниката по гастроентерология към УМБАЛ "Св. Марина", художникът акад. Никола Манев, проф. д-р Богомила Маневска от МУ, бившият зам.- министър на външните работи Валентин Добрев, журналистът Никола Увалиев и др. Това съобщи за в. "Черно море" акад. д-р Григор Велев, председател на БАНИ и почетен председател на Асоциацията на българите по света, който бе във Варна за учредяването на новата регионална структура.

БАНИ е наследник на „Българското книжовно дружество,създадено в Браила през турското иго, а през 1940 г. проф. Богдан Филов към БАН прибавя видовете изкуства. В този си вид академията е забранена от комунистическия режим през 1947 г. с обвинението, че е огнище на българския национализъм.

БАНИ е възстановена като гражданска академия, която съответства на изискванията на ЕС, през 2006 г. Варна е третият град у нас с клон на академията, поясни акад. Велев.

Първият извън столицата е в Благоевград, вторият в Стара Загора. Следващият ще бъде открит във Велико Търново през септември.

Целта на БАНИ е да обедини националния ни културен и научен елит и да хвърли мост към българските университети по подобие на френската академия. Тя ще участва в разработването на проекти на ЕС, НАТО, на Световната здравна организация, ЮНЕСКО и др., заяви акад. Григор Велев. По неговите думи 119 души членуват в момента в академията, от които 72-ма професори и академици. Членове на БАНИ са артистите Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, скулпторът Георги Чапкънов, поетът Евтим Евтимов и др.

Съдбата на Западните покрайнини

След разпадането на Югославия и защо политиците ни се страхуват да защитят националните ни интереси по този въпрос беше тема на дискусията, която организира Българската академия на науките и изкуствата - БАНИ.

Акад. д-р Григор Велев, председател на БАНИ заяви:

Още няма решение за Западните покрайнини. Сърбия не може да се приеме безусловно от нас за член на ЕС, тъй като има висящи въпроси между двете страни, които трябва да се уредят съгласно Лисабонския договор. Това заяви акад. д-р Григор Велев, председател на БАНИ.

Той даде за пример Словения, която има претенции за 27 кв. км, които е завзела Хърватия. След тримесечни преговори въпросът бил решен, тази територия е върната, след което са отпаднали всички пречки пред членството на Хърватия. През 1947 г. съгласно Парижкия мирен договор Западните покрайнини, които са дадени навремето на Кралство Югославия, са предадени на Федеративна народна република Югославия, а не на сегашната Република Сърбия. След разпадането на Югославия тази територия от 1545 кв. км с 2 града и 120 български села съгласно международното право престава да съществува като държавно-правен субект и всички подписани договори за нея губят правна сила, каза акад. Велев.

Според него въпросът за съдбата на Западните покрайнини може да бъде решен единствено от народните ни представители в парламента. В тази връзка Асоциацията на българите по света и Световният парламент на българите са изпратили специална декларация до Народното събрание.

*

*****************************************************************************************************************************

*

КРАСИВ, СЛЪНЧЕВ ДОМ ЗА ДЕЦАТА ОТ МОГИЛИНО

В квартал ”Варненчик” във Варна бе открит Център за настаняване от семеен тип на Деси, Тошко, Краси, Георги, Самер, Петър и Руми.

*

На 14.01.2008г. стартира благотворително предаване на Би Ти Ви, чиято цел бе набирането на средства за изграждане на „Малка къща”, в която да бъдат настанени децата от Детския дом за деца с умствени увреждания “Св. Петка” село Могилино и да им се създадат условия за живеене в среда, близка до семейната.

Събраните средства бяха предоставени на УНИЦЕФ за реализиране на плана за действие, разработен от Агенцията за социално подпомагане, за поетапно закриване на дома в село Могилино и намиране на подходящи алтернативни услуги за децата и младежите. Това е част от по-мащабен план за деинституционализация на децата, настанени в домове в България и отглеждането им в среда близка до семейната.

След приключване на кампанията Община Варна първа прие предложението на представителството на УНИЦЕФ - България за изграждане на една от “малките къщи” за децата от село Могилино. За тази цел бе предоставен общински терен в ЖК “Вл. Варненчик”. На 16.07.2008г. бе сключен Договор за финансиране между Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ/ и Община Варна, с който бяха предоставени 400 000 лв. за изграждане на къща за децата от село Могилино. Изградена бе сграда с - 336 кв. м. площ от фирма “Гранит 91” ЕООД – Варна. Усвоените средства до сега от УНИЦЕФ са в размер на 370 000 лв. Община Варна съфинансира строителството на сградата, укрепването и благоустрояването на терена със 100 000 лв.

Така бе разкрита социалната услуга за Център за настаняване от семеен тип с капацитет 8 деца с издръжка от Националния център за социална рехабилитация – София. Назначени са осем специалисти и помощен персонал за предоставяне на грижи и условия за децата, съобразени с всички европейски стандарти, които ще им дадат възможност за лечение и живот, полагащи се на всяко човешко същество. В оборудването и обзавеждането на красивия детски дом с дарения се включиха фирма “Мултилифт”– осигурила вертикална платформа, фирма “Дайкини” – климатична инсталация, верига магазини “Техносвят”, Аптеки “Марешки”, Мебелна къща “Лазур” АД, Фондация “Карин дом”, Асоциацията на българите по света, Фани Майер – Магия 7, г-н Емил Стайков, школа за изобразително изкуство “Дедал”, Асоциация “Да съхраним жената”, Детски дом “Другарче” и други.

- За всекиго има място под слънцето. - каза кметът на Варна Кирил Йорданов. - Вярвам, че с кампанията, подета от медиите, прегърната от институциите, реализирана до тук и с продължение в бъдеще ще съумеем да помогнем на нашите ранени лястовичета да се преборят със заболяванията си в името на живота. Нека не губят надежда, че хубавите неща ще се случат и на тях, а те ще се случат, защото това зависи от нас и от УНИЦЕФ. Безспорна е заслугата на Детската организация към ООН.

- Благодарна съм, че български общественици и бизнесмени от Варна, Русе, Тетевен и село Две могили отвориха своите сърца и портфейли и бяха осигурени подходящи условия за живеене на децата от дома в село Могилино. - сподели председателката на УНИЦЕФ – България, Таня Редучай. – И занапред държавната и местната власт ще бъдат подпомагани за подобряване на условията за живот на децата в неравностойно положение. Искам да изкажа благодарността си за благородната инициатива на Би Ти Ви и за старанието на кмета на Варна г-н Кирил Йорданов. Детската къщичка, която откриваме, е най – хубавата и най – добре обзаведена от всички досега.

Свещеници от Варненска и Великопресравска митрополия осветиха Центъра за настаняване и отправиха молитва за излекуване на заболелите деца.

Гайдарска група и танцов състав с художествени ръководители Драгни Драгнев и Йордан Илиев при читалище „Петко Р.Славейков” изпълни кратка музикална програма.

Николай Увалиев

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Коментар от Албена Димитрова Тодорова на Март 20, 2011 в 8:56pm
Тъжно е,че има такива домове в България...изоставени и необичани деца...част от бъдещото поколение на родината ни...
Коментар от Diana Dimitrova Ivanova - Viena на Ноември 21, 2010 в 9:27pm
Нека такива неща се казват на по висок глас,защото те са доказателство за чувствителното сърце на българина и желанието да помогне.Нека това дело продължи и да няма тъжни личица,а много много усмивки.
Коментар от Николай Увалиев,журн.-изследовал на Ноември 4, 2009 в 6:45pm
СВЕТОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

50-те водещи университета от чужбина
7 и 8 ноември в х-л Хилтън, Софи и 10 ноември в х-л Димят, Варна от 10 до 18 часа.

Регестрирайте се сега и спечелете стипендия от 1200 Евро.
Акцентите на есенното изложение по проект “Световно образование” са:: * Безплатно образование в Шотландия* Стипендии за магистратури в Англия * Програми на немски език в Австрия * Безплатни магистратури в Дания * Кандидат-студентски салон 2009 подготовка и прием на документи.
По време на изложението ще можете: да се срещнете лично с представители на 20 британски университета, 6 датски, 9 холандски, както и университети от САЩ, Италия, Испания, Австрия и други, да получите информация за стипендии и финансиране на следването,да участвате в семинари за мотивационно писмо и избор на специалност.
РЕГИСТРАЦИЯ в UCAS: Официално регистрирания към UCAS кандидат-студентски център на ИНТЕГРАЛ ще ви предостави безплатна консултация и съдействие при регистрация в единната онлайн система. За да си запазите час за консултация, регистрирайте се сега!
Web Analytics