Новата кръстницата на седемте джуджета

 

Илюстрация от sowhat.blog.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Незабравими ще останат за мене дните през лятото, когато бях в  Общобългарския портал като пресдоброволец, както Вие ни наричахте. Тогава ми поставихте творческа задача.</p>

<p>- Ти се казваш Снежана и по име се родееш с приказната Снежанка. А това име у всички извиква и спомена за седемте джуджета. Дай им седем имена на човешки добродетели и потърси подходящи илюстрации към  тях - с присъщата си доброта и едва доловима ирония ми казахте Вие.</p>

<p>Твърде дълго бях ангажирана с моето устройване в Мюнхен и подготовката  ми за изпитите по специалността културология и на това отгоре се записах да слушам лекции по философия. Там ни възложиха всеки да разработи свое тълкуване на известна приказка. Аз бях позабравила за възложената ми от Вас задача по приказката  Снежанка и седемте джуджета, но тя бе в съзнанието ми и от България я донесох в Дрезден. Точно тая приказка ми трябваше и аз направих своите тълкувания като по своему  кръстих седемте джуджета, прибавих подходяща илюстрация и получих висока оценка. Сега разбрах колко сте били далновиден, когато още през лятото ме накарахте да дам свои имена на седемте джуджета. Но чак преди няколко дни се видях по-свободна и като забавление Ви пращам разработената тема.

 

СЕДЕМТЕ ПОСЛАНИЯ НА БРАТЯ ГРИ

 

Кой не знае приказката „Снежанка и седемте джуджета”? Кое дете и кой  възрастен с детска душа още от ранни години не са е сприятелил с  Щастливко, Всезнайко, Мърморко, Чевръстко, Добродушко, Свенливко и Сънливко?

Но трябваше да порасна и да поумнея, за да разбера, че авторите братя Грим в седемте са закодирали свои седем послания, затова на  всяко джудже дадох и ново име.


 

Първото нарекох Любов, защото Бог е Любов и Любовта ражда живота, тя е начало а началата. Така отреждат светите писания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 .

Второто получи името Вяра. Трябва да вярваме, че въпреки големите трудности имаме сила да се излекуваме от пороците си и да променим себе си, а стара истина е, че като променяме себе си променяме и света

 

 

 

Третото се казва Надежда, тъй като надеждата крепи човека и  въпреки несгодите и злополучията съществува  светло и красиво бъдеще и ще дойде времето, когато съдбата ще бъде по – благосклонна към тебе. Но и ти самия трябва  да й помагаш със собствени усилия.

 

 

 

 

 

 .

 

Четвъртото е Мъдрост  Господ дава мъдрост. И всичко, каквото би пожелал ти, не се сравнява с нея, пише в Библията

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Петото носи името Истина. Защото тя ни прави свободни и чрез истината ще открием нашето предназначение и само тогава можем да отговорим на любовта с любов.

 

 

 

 

 

 .

 

Шестото кръстих Сила.”Силата на Божията любов е сила на моята душа” -  казва и духовния учител Петър Дънов. Всичко произлиза от Силата на Божията мисъл.

 

 

 

 

 

 

 

 

 .

 

И накрая седмото се нарича Благодат. Да дадеш на нуждаещия се дар не е само благо, а и свято дело.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Илюстрациите са на световно известната българска художничка Лили Димкова, дъщеря на прочутия лечител Петър Димков.

 

Снежана Ясенова

Наш кореспондент

Дрезден, Германия

 

Web Analytics