БНТ - Шестият сърдечен тон като № 1

.

Шестият сърдечен тон е българското научно постижение на XX век, избрано след национална анкета от зрителите на БНТ с 57,18 %. Откриването на Шестия сърдечен тон е откритие на българската медицина, известно като "Феномена на века". Негов откривател е проф. д-р Иван Митев.
.
 
През 1974 г. той публикува статия в сп. "Педиатрия", в която за пръв път споделя за своето епохално откритие. Няколко години по-късно тази статия се появява и в най-престижните световни кардиологични списания и скоро шестият тон на сърцето е приет като явление с изключително значение за развитието на медицинската наука.
.
.
Откритието на проф. д-р Иван Митев спомага за цялостното опознаване на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки, създава уникални перспективи за проучвания с огромен принос за цялото човечество.
За произхода на първия и втория сърдечен тон са създадени множество теории. Третият и четвъртият тон се долавят само от опитното лекарско ухо. Петия сърдечен тон открива преди 50 години френският кардиолог Карло.
"Пътят бе доста дълъг, труден, сложен. Най-трудното беше да убедя себе си преди всичко, че това, което виждам, е действително нов сърдечен тон.
Не можех лесно да превъзмогна страха да не би да съм се захванал с нещо известно. Тези изживявания трудно могат да се предадат с думи. Те обаче са добре известни на всеки изследовател, който счита, че се занимава с нещо неизвестно", разказва проф. д-р Иван Митев през 1999 г.

Проф. д-р Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София, син на проф. д-р Митев, сподели в студиото на БНТ вълнението си от класирането.
"Пътят на моя баща беше много-много труден. Той има голяма благодарност към българските юристи, понеже това бяха хората, които застанаха твърдо зад Шестия сърдечен тон. Този тон беше признат първо от световно известни специалисти - няколко американски кардиолози, естествено от Съветския съюз, от Франция и от други страни.
Но юристите бяха тези, които доказаха, че това е откритие. Когато баща ми през 1973 г. представи тази идея в Института за изобретения и рационализации, там до тогава нямаха представа какво е това откритие", разказа Ваньо Митев.

.

.

Текст и илюстрации::

Общобългарският портал

Към Шестият сърдечен тон и Блаженият Евгени Босилков: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:160279

 

Web Analytics