Папа Бенедикт ХVІ

.

Папа Бенедикт XVI: Никога не губете надеждата за мир

85-годишният папа Бенедикт прочете своето послание „Урби ет Орби" („ Към града и света") пред десетки хиляди вярващи на площад „Свети Петър".

Папа Бенедикт XVI използва коледното си послание към света, за да каже на хората, че никога не трябва да губят надеждата за мир, дори в раздираната от конфликт Сирия и в Нигерия, където има „актове на тероризъм" срещу християните, съобщиха световните агенции.
Папата отправи рождественски поздравления на 65 езика. Той заяви, че надеждата, която символизира Рождество, никога не трябва да умира, дори и в най-тежките ситуации.

В традиционното си коледно послание папа Бенедикт XVI призова за прекратяване на кръвопролитията в Сирия и за диалог за постигането на политическо решение. „По света има надежда. Дори и в най-трудните времена и в най-тежките ситуации", каза папата. Той посочи, че се моли за мир за хората в Сирия, които са „дълбоко наранени и разделени от конфликта, който не подминава дори беззащитните".

„За пореден път призовавам за прекратяване на кръвопролитията, за по-лесен достъп на бежанците до помощ и за диалог за постигането на политическо решение", каза Бенедикт XVI..

.

ВЕЛИКДЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА ПАПАТА

В традиционното си послание по случай Възкресение "Към града (Рим) и към света " (urbi et orbi) папа Бенедикт XVI заяви, че светът се нуждае от "духовно и нравствено покръстване“.

Папа Бенедикт Шестнайсети отслужи тържествена великденска меса на площад "Свети Петър" във Ватикана. Десетки хиляди католици се събраха на площада, за да чуят празничното обръщение на 82-годишния папа, което бележи връхната точка на тържествата по случай Великден. По-рано той получи публично празнично поздравление, определено от италианските медии като безпрецедентно, от кардинал Анджело Содано, декан на Колегията на кардиналите: "Свети отче, божият народ, който не се подаде на дребнавите клюки и на сътресенията, които понякога атакуват общността на вярващите, е с теб!", каза Содано.

За да излезе от дълбоката криза човечеството се нуждае не само от повърхностни мерки, а от "духовно и нравствено покръстване“, каза папата. Според него нравствената криза, която планетата изживява, изисква дълбоки промени, като се започне от съвестта.

Той призова за мир и разбирателство в Близкия изток и специално по светите земи. Папата настоя да бъде сложен край на конфликтите в Африка и преди всичко в Демократична република Конго, Гвинея и Нигерия, за да се гарантира развитието на континента. Бенедикт XVI изрази тревогата си за съдбата на преследваните и изложени на смъртна опасност заради вярата си християни и посочи по-специално християните в Пакистан.

Накрая главата на римокатолическата църква поздрави вярващите по цял свят с "Христос воскресе“, произнасяйки думите на 65 езика - с два (исландски и казахски) повече от миналата година.

Послание на Папата за ХХV Световен младежки ден

НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ДА ИЗГРАЖДАТЕ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА ЛЮБОВТА

"Младежи, не се отказвайте от мечтите си! Съхранявайте в сърцето голямото желание за братство, справедливост и мир. Бъдещето е в ръцете на ония, които знаят да търсят и открият силните доводи за живот и надежда”. Това пише Бенедикт ХVІ в посланието си към младежите по целия свят по повод ХХV Световен младежки ден, който ще се проведе на диоцезално ниво на 28 март 2010, празника Връбница, като етап от голямата среща в Мадрид през август 2011.

В своето послание Бенедикт ХVІ споделя свои мисли, взети от евангелския епизод на срещата с Исус с богатия младеж: „Учителю благи, какво да сторя, за да наследя живот вечен?” (Марк 10,17). „Християнството не е главно морал”, а преди всичко разбиране и приемане „опита на Исус Христос”, пише Папата. Християнството означава да се изпита Христовата любов, която е отправена към всеки, дори „когато обърнем гръб на Исус”. „В тази любов се крие извора на целия християнски живот”, уверява Бенедикт ХVІ. Тази любов ни позволява да преодолеем всички изпитания: откриване на собствените грехове, страданието и унинието”.

Оттук и призива на Папата към младежите: „Вслушайте се в Бог, който има свой промисъл на любов за всеки един от вас”. „Както младежа от Евангелието, може би и вие изпитвате несигурност, съмнения и страдание, които ви карат да желаете повече от един посредствен живот и се запитате: в какво се състои успешния живот? „Не се страхувайте да отговорите на тези въпроси! – пише Папата –защото те изразяват големите въжделения във вашите сърца. Затова се вслушайте в тях”.

Бенедикт ХVІ призовава младите да се вслушат в призива за богопосветен живот, но също и призива за семейство, което е „богатство и благодат за обществото и Църквата”. Бенедикт ХVІ припомня, че „съвременното мислене предлага свобода лишена от ценности, правила и обективни норми и води към отказ от граници и задоволяване на моментните желания”. „Но този тип предложения, вместо да водят към истинската свобода, водят човека към робството на самия себе си, на незабавните желания и идолите на властта, парите и необузданото удоволствие”.

Папата се спира и на трудностите на младежите, „които трябва да посрещат проблемите на безработицата, липсата на здрави идеали и конкретни перспективи за бъдещето”. Въпреки това той призовава младите да не забравят „даровете, които Бог е заключил в сърцето на всеки”. Освен това, да се грижат за своето „личностно формиране и учение, за да служат компетентно и с чест на общото благо”.

Накрая Бенедикт ХVІ припомня на младежите, че са „призвани да отговорят на актуалните предизвикателства, за да изградят един по-справедлив и братски свят”. „Не става въпрос за извършване на героични дела”, уточнява Папата, а „да се даде път на собствените таланти и възможности, насочвайки усилията за постоянно усъвършенстване във вярата и любовта”. „Христос призовава всеки един от вас да се обвърже с Него и поемете собствената отговорност в изграждането на цивилизацията на любовта”.

*************************************************************************************************************************

Към Виртуалния музей на Блажен Евгений Босилков - първият българин католически светец: 

Към 150 години Апостолическа екзархия 

Да живеем с вярата в любовта:

Към Интернет завет на Папата: 

Мисионерки на милосърдието във Варна

Към страницата на Анелия - Тереза

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics