І и II МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ И МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ЦИГУЛАРИ „ПРОФ. ЕМИЛ КАМИЛАРОВ”

.

.

І МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "ПРОФ. ЕМИЛ КАМИЛАРОВ"
.

На 24 октомври 2011 г. в Централния военен клуб с тържествен концерт беше открит Международния фестивал „Проф. Емил Камиларов” под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и с подкрепата на НДФ „13 века България”. В рамките му се проведе и Международен конкурс за млади цигулари под патронажа на министъра на отбраната на Република България Аню Ангелов.

В програмата на концерта бяха включени музикални произведения на Моцарт, Паганини и Йохан Щраус в изпълнение на младите солисти Жулиана Поцкова (5 г.), Теодора Ганева (5 г.), Антоан Поцков (5 г.), Емилиан Ганев (10 г.), Столина Добрева – китара и Дина Шнайдерман – цигулка. 
Международният фестивал „Проф. Емил Камиларов” беше организиран по инициатива на едноименната фондация и нейния председател Дина Шнайдерман, съпруга на големия цигулар, по повод петдесетата годишнина от награждаването на проф. Емил Камиларов с Голямата награда на конкурса „Николо Паганини” в гр. Генуа, Италия през 1961 г. Фестивалът бе закрит с концерт на лауреатите от Международния конкурс за млади цигулари в Централния военен клуб.

.

ІІ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "ПРОФ. ЕМИЛ КАМИЛАРОВ"

.

Заявки от цял свят пристигат за участие в рамките на фестивала на името на маестрото. Поради големия интерес срокът за кандидатстване е удължен, научи БТА от Дина Шнайдерман, председател на фестивала.

.

"Вече има заявки от България, Великобритания, Германия, Корея и други страни - във всички възрастови групи. Не мога да кажа колко са кандидатите, защото непрекъснато пристигат документи", посочи Дина Шнайдерман. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е патрон на музикалния форум, който ще се състои в София от 24 до 31 октомври.

Отново поводът е годишнината, откакто през 1961 г. Емил Камиларов  спечелва Голямата награда на конкурса "Николо Паганини" в родния град на знаменития музикант - Генуа. "След това целият свят започна да нарича Камиларов българския Паганини - припомни Дина Шнайдерман. - За съжаление досега той остава единственият българин, спечелил престижното отличие", допълни тя.

Същата година видният ни цигулар получава и наградата за култура на името на друг прочут генуезец - Христофор Колумб. С престижното отличие - в областта на науката и техниката - е удостоен тогава космонавтът Юрий Гагарин.

Съвременен шведски и български композитор са заедно с наши и чужди класици в задължителната програма на Международния конкурс за цигулари "Проф. Емил Камиларов".

.

РЕГЛАМЕНТ

I група – навършили 15 годишна възраст и по-малки към датата на започването на конкурса - родени след 25.10.1997 г.
II група – от 16 годишна възраст - родени преди 25.10.1997 г., но не по-възрастни от 30 години към датата на започването на конкурса.

ПРОГРАМА

I група
1. Свободно избрано произведение до 30 минути.
2. Част от соната или партита за соло цигулка от Бах;
3. Л. Е. Ларсон /Lars- Erik Larsson/ - Концертино за цигулка и оркестър /с пиано/, I част.
II група  

Първи тур
1. Й.С. Бах – Първа и Втора част от сонати за соло цигулка или „Шакона” от „Партита” № 2;
2. В. А. Моцарт – Първа част с каденца от Концерт № 3, 4 или 5.
3. Н. Паганини - един от 24-те капризи за соло цигулка.
Втори тур
1. Част от соната за цигулка и пиано по избор на участника между Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шуман, Прокофиев, Владигеров, Пипков, Ненов, Стоянов, Хаджиев и др.
2. Виртуозна пиеса от Паганини /без каприз/, Ернст, Виенявски, Сарасате, Сен-Санс, Шосон, Изаи, Равел, Чайковски и др.
Трети тур
1. Концерт по избор на участника от Бетовен, Брамс, Менделсон, Прокофиев, Сибелуис, Паганини – Концерт № 1 или № 2 – Първа част с каденца или втора и трета част;
2. Специално написано за конкурса произведение за соло цигулка от съвременен италиански композитор /времетраене 5-6 минути/.

ЖУРИ

Участниците се оценяват от авторитетно международно жури.
Журито работи по правилник, приет и утвърден от Организационния комитет, като има
право да не присъжда всички награди. Решенията на журито са окончателни.

НАГРАДИ

I група
I награда – 300 лв. и диплом, II награда – 200 лв. и диплом, III награда – 100 лв. и диплом
II група
I награда – звание „Лауреат”, 800 лв. и диплом;II награда – звание „Лауреат”, 600 лв. и диплом; III награда – звание „Лауреат”, 500 лв. и диплом

.
Специални награди

-За най-добро изпълнение на произведение от Ларсон – специална парична награда от Посолството на Швеция в София.
-За най-добро изпълнение на част от соната или партита от Бах - за първа група – специална парична награда от проф. Веселин Парашкевов – 300 лева.
-За най-добро изпълнение на Първа и Втора част от сонати за соло цигулка или „Шакона” от „Партита” № 2 от Бах.

За втора група – специална парична награда от проф. Веселин Парашкевов - 400 лева. Проф. Веселин Парашкевов е завършил Музикалната академия в София при проф. Емил Камиларов, носител е на много международни награди на конкурси за цигулари, професор е в музикалната академия в град Есен, Германия.
-Специална награда на град Генуа – победителят на конкурса ще бъде поканен да изнесе концерт в рамките на пролетен абонаментен цикъл 2013 година в града на Паганини – Генуа, Италия.

Всички участници ще получат дипломи за участие.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ

I група - 40 лв., II група – 50 лв. Внася се по банков път:
УниКредит Булбанк АД клон Аксаковград София, ул. „Аксаков”8
BIC UNCRBGSF  IBAN BG 71 UNCR 7000 5520 01

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

Документите могат да се подават на български, руски или английски език.
1. Заявка за участие по образец;
2. Ксерокопие от акт за раждане или лична карта /паспорт/;
3. Автобиография;
4. Две снимки 4/6 см;
5. Документ за платена такса по банкова сметка /представя се преди започването на конкурса/.
Документи за участие се изпращат най-късно до 20 септември 2012 г. на адрес: Секретариат на Международния фестивал и международния конкурс за цигулари „Проф. Емил Камиларов” д-р Карагьозов, за проф. Дина Шнайдерман, х-л „Славянска беседа”, ул. „Славянска”3, София 1000
Тел. 02 935 98 30 0878 742 123 д-р Карагьозов – за проф. Дина Шнайдерман

Web Analytics