Отец Саръев: Виртуална проповед за спасение на българския народ

Иисус Христос беше разпнат на кръста, проля невинната си и пречистена кръв за нас и заради нашите грехове, за да бъдем спасени
 
Възкресението винаги е свързано с надеждата, че в съдния и страшен час всички ще възкръснем и ще наследим живот вечен. А що се касае до това, че в 21 век надеждата за спасението е същата, както и преди 2000 години то е, защото апостол Павел казва: "Господ Исус Христос е един и същ и вчера, и днес, и утре, и во веки веков." Надеждата е за спасение и възкресение на българския народ. Макар че той вече 20 години е разпнат и прикован на кръста на своята съдба, дай боже да доживее тези държавници, политици и духовни водачи, които ще го свалят от кръста и един ден ще възкръсне.
Сега българинът се грижи само за оцеляването си и няма никакви илюзии, бори се за насъщния си хляб. Живеем в много тежки времена на материален и най-вече на духовен недоимък. Чувства се остър дефицит на нравственост. Светът, за мое огромно съжаление, година из година става все по-материален. Хората все по-малко се интересуват от духовността, не се стремят да поддържат своята нравствена хигиена. Това никак не е добре. Нашият съвременник все повече се отдалечава от Бога. И в крайна сметка от всичко това страда самият той, става жертва на себе си.
 
Нравствената ценностна система все повече изтънява, размиват се границите между доброто и злото. Затова ролята на Българската православна църква е да утвърди ценностната система в бита българите, да възроди традициите, морала и укрепи българското семейство и да постави ясни граници между доброто и злото. Най-отворени за Словото Божие са децата и усилията на православната ни църква са насочени именно към тях.

Младите хора винаги са чувствителни към справедливостта, любовта към ближния. Те винаги са се стремили в своя младежки жар и откровеност към истината. А самият Бог е истината, справедливостта и милосърдието, той е всичко добро на този свят. За съжаление обаче младите хора днес не са запазени от грубата сила на парите, на материалното благополучие.

Млади хора, зова ви,  по-често търсете Бога, спазвайте 10 –те божи заповеди. Грижете се за своето благополучие, помагайте на нуждаещите се, работете за преуспяването на държавата! Пазете се от завистта, тя е в основата на всички беди.

Нека не забравяме, че всеки човек е един  микросвят, в който има своите проблеми, радости и надежди, своите очаквания, желания и страдания. Всеки човек е една драма и има нужда да общува и да споделя със себеподобните си. Когато се отворим към този, който иска да сподели, връзката с него става съвсем добронамерена и естествена. Нужна е само една топла, утешителна дума, за да може да се отключи сърцето на човека и той да бъде спечелен за Бога.
Никога не е имало у нас такава отдалеченост между политици, държавници и народ. Много от политиците ни са атеисти, бездуховни хора, не се интересуват от религия, от православие. Упованието ми е, че само тия, които са искрено вярващи, ще възкресят българския народ!
*
*
Надявам се да дойде отново и времето, когато  църквата да бъде обединител и нравствен наставник на своя народ. Православните духовници, особено хората от висшия църковен клир, имат определена вина за днешното духовно състояние на българите. И не за това, че не са изпълнили духовните си задължения, а затова, че не са изпълнили задължения си на духовни водачи и на нравоучители на българския народ и неговите управници. И продължават да се интересуват само от личното си индивидуално спасение. Нека да бъдат морални коректори, наставници, водачи на българския народ и на неговите политици. 
Всеки от нас трябва да воюва за духовното спасение на българите. Моите възможности като човек и като служба са ограничени. Но всеки, където Бог го е позовал, трябва да даде дължимото Нему.
Целия си живот съм го отдал за спасението на помохамеданчените българи в планината Родопа и връщането им в лоното на Православието. Разчитам и се уповавам на техния здрав християнски дух и здравото християнско самосъзнание. Това ми дава сили да продължа по моята радостна и трагична Голгота!
 
Web Analytics