Хиляден брой на вестник "Роден край"

1000 ЯРКИ СЪБИТИЯ НА ЕТНОНАЦИОНАЛНИЯ НЕБОСКЛОН НА УКРАЙНА

 

По случай излизането на  1000 - ния брой на Всеукраинския държавен вестник на българите в Украйна “Роден край” се състояха редица прояви. На 10 декември 2010 г. бе пресконференцията, с участие на съучредителите на вестника и официалните гости и тържествена-концертната програма. На 12 декември 2010 г. в гр. Запорожие беше открита паметна плоча на основателя на Аспарухова България — Хан Аспарух.

 


Първият випуск на в. “Роден край” излиза през 1989 г. като специален брой към одеския вестник “Комсомольская искра”. От 1992 до 2003 г. “Роден край” заедно с още петте вестника на националните малцинства на Украйна (румънски, еврейски, арменски, полски, кримско-татарски) излиза като приложение на парламентския вестник “Голос Украины”. На вестника е възложена мисия да обединява всички българи от Украйна, да буди у тях националното им самосъзнание, чувство за гордост за национална принадлежност, да пропагандира българщината.

Съучредители на вестника са Одеския областен съвет, Държавния комитет за работа с националностите и религиите и редакцията на  «Роден край».

Празникът събра много  обществени деятели, творчески личности в българската духовност, почитатели на вестника. Всички имаха възможност да се запознаят с представените изложби от национални носии, български книги и цялото течение на вестника през 21 години от съществуването му.  Също имаше изложба от детски рисунъци, които пристигнаха в редакцията на конкурса “Аз съм българин, и това значи”, обявен от редакцията.

Сред официалните гости на мероприятието от Одеския областен съвет присъстваха Виктор Музалев и Иван Орловский, които предадоха поздравления от името на председателя на областния съвет Николай Пундик, Генералният консул на Р България в гр. Одеса Георги Проданов, зам.-председателя на Управлението за работа с националностите и религии Алексей Максименко, изпълняващият задълженията на началника на Управлението на културата и туризма на Одеската областна държадминистрация Дмитрий Флоров, председателят на Съюза на журналистите в Одеска област Юрий Работин и други.

 

От прародината България да поздравят юбилярите дойдоха Елена Николова — представител на Държавната агенция за българите в чужбина, Кани Димитрова — представител на Министерския съвет на Р България, Максим Страхилов — главният секретар на Асоциацията на българите по света, делегацията от Народното градско читалище “Добри Войников” от гр. Шумен, начело с Николай Николов.

 На празнуването присъстваше и делегацията от Приднестровие начело с председател на Българската община Петър Жеков, от Молдова, начело с професора историк Николай Червенков. На мероприятието присъстваха и гости от различни краища на Украйна — от Днепропетровск, Николаев, Арциз, Болград, Симферопол, Мелитопол, Измаил, Рени, Киев, от самата Одеса и Одеския регион, където живее най-голямо количество българи в Украйна.

Вълнуващ момент бе представянето на книгите, издадени с инициативата на вестника. Много от книгите бяха дарени на гостите.

 

Празничните поздравления звучаха през цялата вечер, във всяко от тях се подчертаваше голямото значение на вестника в живота на българите в Украйна, в отстояването на културните и духовни интереси, за да звучи българското в Украйна гордо и сигурно.

Тържествената програма се преплиташе с танцови и вокални изпълнения от местните българи. После всички присъстващи бяха поканени на празнична трапеза в национален стил. В приятна и топла атмосфера празникът продължи до късна вечер.

 


Web Analytics