География онлайн

Стартирай програмата за географски карти...

Белоградчишките скали: Виртуална разходка,360 градусови панорамни снимки

 

Белоградчишки скали::панорамна снимка::виртуална разходка

 

Белоградчишки скали::панорамни снимки::виртуална разходка

 

В Международния конкурс "Седемте чудеса на света", в който свое мнение изказаха милиони хора, Белоградчишките скали заеха достойно място.

Сега ви предлагаме да се насладите на виртуалната разходка на този уникален български обект. Това е нашият пръв урок на живо по география за малки и големи от всички страни по света. Очаквайте следващите виртуални и словесни разходки из красивата ни България.

 иESSED" title= "Разгледай Белоградчишките скали - виртуална разходка" onclick= "window.open('http://www.360.bg/vt/belogradchishki-skali/','fullscreen','fullscreen=yes,top=0,left=0'); return false;" href="http://www.360.bg/vt/belogradchishki-skali/">Натисни снимката, или тук, за да разгледаш Белоградчишките скали.

Виж интересните точки на картата

 

Още интересна информация за Белоградчишките скали и древната крепост можете да намерите на : http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:110375


 

ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА ОКОЛО ЗЕМЯТА


 

Ако желаете да направите виртуална разходка около земята и да кацнете, където искате, чрез търсачката намерете програма Google Erth http://www.google.com/earth/download/ge/agree.html и следвайте указанията й... Приятно прекарване, любознателни пътешественици!

 

22 април - ДЕН НА ЗЕМЯТА

 

 

Първото честване на Деня на Земята се отбелязва през 1970 година в САЩ и е организирано от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата и от Денис Хейес – изявен студентски. За Международен ден на Земята е опрелен 22 април, на този ден много страни призовават населението да се чувства като една общност, да защитава мира на планетата и да пази красива природата. Провежда се всяка година през пролетта в северното полукълбо и есента в южното полукълбо.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.

 

Малките неща, които всеки от нас може да прави в ежедневието си, за да сме по-малко консуматори и да засвидетелстваме уважението си към нашата планета като:


* Пестим водата, когато я употрбяваме. И изобщо да се замисляме как да щадим този безценен ресурс Питейната Вода.

* Не пазаруваме с найлонови торбички - една платнена пазарска торба заема малко място и може винаги да ни е под ръка.

* Станем доброволци и да инициираме почиствания и залесявания край дома си, в квартала, край морето и в планината.

*Ако сме свидетели на сеч на дърво, да се обадим на Горско стопанство и да настояваме за проверка дали тази сеч е законна.

* Бъдете съзнателни и съобщавайте за забелязани закононарушения, унищожаващи българската природа - forthenature.org.

*Чувствайте 22 април като свой празник и празник на нашата майка Земя! И се усмихвайтe по-често!


 

 

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Коментар от Николай Увалиев,журн.-изследовал на Март 30, 2010 в 7:12am
Седемте рилски езера - зона на космическа енергия

В най-големия и величествен циркус на Рила амфитеатрално, в блестяща последователност са разположени езерата Сълзата, Окото, Бъбрека, Трилистника, Рибното и Долното езеро. Разликата между най-горното (2535 м н. в.) и най-долното езеро (2095 м н. в.) надминава 400 м и от тях води началото си р. Джерман. През зимата целият циркус се покрива с дебела снежна покривка и за точното място и конфигурация на езерата може само да се гадае. Само по време на късото лято можем истински да се насладим на езерата, пръснати като скъпоценни бисери по свежото кадифе от светлозелена трева и скали, на пенливите бистри поточета между тях, на игривата пъстърва. Освен многото отлични места за бивакуване с палатки, в района са изградени и две хижи - Седемте езера и Рилски езера с общ капацитет около 260 места за нощуване.
През летните месеци особен колорит край езерата внасят многобройните симпатизанти и съмишленици на Бялото братство от страната и чужбина. Десетки и стотици разноцветни палатки приютяват братята и сестрите, а най-многолюдно е през периода 19-25 август - т. нар. съборни дни.
Езерата са разположени в циркус, който съперничи на редица световни гледки.Според пътешественика Р. Оджаков циркусът поразително прилича на друг в Хималаите, за който казват, че е вра­тата към Агарта - място­то, от което може да се влезе в друго измерение, в по-висши светове. Според духовния учител на Бялото братство Петър Дънов изкачването на езерата е движение от физическия свят към све­та на най-фините енер­гии. Много от растител­ните видове в района на езерата са уникални и са включени в Червената кни­га на България като заст­рашени от изчезване.
На брега на Рибното езеро, на около 5 минути от старата хижа, е дъновисткият извор с чучур от бял мрамор, оформен като "Ръцете, които да­ват". До езерото се нами­ра връх Хайдутин (Хара­мията), под който е дъно-вистката поляна, където се играе паневритмията -танц в хармония с косми­ческия ритъм. Изпълнява се тук, на рилските езе­ра, защото според Бяло­то братство съществува връзка между седемте енергийни чакри при чове­ка и седемте езера. Па-невритмията е сбор от 28 точно определени дви­жения, чрез които тан­цьорите събират косми­ческа енергия.
Web Analytics