Еньов ден - Покаянието е най-лековита билка

На снимката Св. Йоан извършва кръщението на Исус Христос

24 юни -На този ден празнуваме рождението на св. Йоан Кръстител, който приготви пътищата Господни (Мат. 3:3) и даде на всички, решили да следват Христа, най-лековитата билка - покаянието.

Праведните съпрузи- свещеникът Захарий и жена му Елисавета, която била братовчедка на св. Ана, майката на св. Богородица. въпреки че живеели според Господните наредби, останали бездетни до дълбока старост. Те горещо се молели на Бога да им даде рожба. И благоволението Му ги осенило. Веднъж, когато Захарий принасял кадилна жертва в Храма, св. архангел Гавриил му възвестил: „Елисавета ще ти роди син и ще го наречеш с името Йоан; и ще имаш радост и веселие; и мнозина ще се зарадват за раждането му; защото той ще бъде велик пред Господа, няма да пие вино и сикер и ще се изпълни с Духа Светаго още от утробата на майка си; и мнозина синове Израилеви ще обърне към техни Господ Бог; и ще върви пред него в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чедата, и непокорните към разума на праведните." (Лука. 1:13-17).

Еньовден е български народен празник.

В народния календар празникът съвпада с лятното слънцестоене - затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Еньовден е най-дългият и витален ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата. Дните около Еньовден бележат средата на годината, когато слънцето достига зенита си.

Счита се, че на Еньовден билките придобиват своите лечебни свойства. От този ден започват да се берат лечебните растения. Има обичай на този ден да се прави китка от 77 билки,наричат я „яневска китка". Тя служела „за лек" през цялата година за хора и добитък. А момичета изплитат голям венец и млади и стари се провират през него за здраве.

В някои части на страната главен обред на Еновден е т. нар. Еньова буля. Тя трябва да е малко момиченце, последно на родителите си, което е специално облечено и забулено с червено було, накитено като булка, но препасано с мъжки пояс. Придружена от цяло моминско шествие, Еньовата буля обикаля цялото село, нивите и лозята. На места шествието спира и на момиченцето се задават въпроси: „Сита ли ще е годината?", „Ще има ли берекет?" и т. н. И каквото детето отговори, това ще бъде, защото то се счита за „вдъхновено" - нещо като нарочена малолетна прорицателка.

На Еньовден започва далечното начало на зимата

Народът казва: "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че когато изгрява сутринта на празника, слънцето трепти и играе и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към слънчевия диск и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

Вярва се още, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водите и ги прави лековити. После се отърсва и росата, която пада, има особена сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев слънце в течаща вода или да се отъркаля в росата.

Източници:„Църковен вестник" и Вести. БГ

Снимки:Форумс.бг , Селена. ком и Тайм.бг
Web Analytics