Чудесата на България

                                 БЕЗЦЕННИ СВЕТОВНИ СЪКРОВИЩА 

Варненският исторически музей навърши 105 години. Да му е честито! Но началото на музейното дело в града е в годината 1887-а. И отправили поглед назад във времето, ще съзрем пионерите: учителите от тогавашната мъжка гимназия в града начело с Карел Шкорпил.


  За кратко време те създават сбирка от антични и старинни предмети. На 3 юни 1888 година. по предложение на кмета Кръстьо Мирски е създаден Общински музей към Градската библиотека. След седем година по инициатива на К. Шкорпил музейната сбирка е преместена в Девическата гимназия и тя бързо започва да нараства. ( В сградата на тази гимназия сега се помещаава Варненският алхеологически музей б.р.)

 

 

Но за препатилия музеен деятел е било ясно, че ценните експонати могат да останат във Варна само ако сбирката бъде призната като институция, за да се опази от столичната централизация.След дълга събирателна дейност и упорито убеждаване на държавните власти най-сетне на 12 декември 1901 година. е създадено Варненското археологическо дружество. Забележка в разрешението определя: „...от събраните предмети се образува една местна сбирка". Така се сбъдва лелеяната му мечта да превърне музея в място, което да буди любов към старините на България. През 1904 година. по-големият брат на К. Шкорпил - Херман, се заселва във Варна. Двамата братя воюват години наред с Министерството на просвещението, докато получават разрешението да подредят експозиция от старини, която носи гордото име „Окръжен музей". На 11 юни 1906 година експозицията тържествено е открита. Това е и рожденият ден на Варненския археологически музей. Негово е и друго изключително важно начинание за българската история и археология. Џрез 1901 година с директора на Руския археологически институт Ф.И. Успенски започват разкопки край село Абоба, Шуменско, където на бял свят се явяват величествените останки на неизвестната дотогава първа българска столица Плиска. Това е неговото най-голямо и непреходно откритие. . Заслужен венец в съвременните прояви бе сборната изложба на тракийските съкровища, открити по българските земи. Те не само доставят естетическо удоволствие, а и дават много сведения на посетителите за живота, бита и религията на древните народи, които са ги сътворили.

 

 

За немите свидетели на вековете разказва археологът Александър Минчев: - Според датиране на находките най-стари са откритите във Варненския енеолитен некропол, който се отнася към 4400 - 4200 г. отпреди Хр. В разкритите почти 300 гроба бяха намерени около 6 кг златни предмети, голям брой керамика, сечива, идоли и други, които наложиха пренаписването на най-ранната европейска и световна история.

.

ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ ОТ ВАРНЕНСКИЯ НЕКРОПОЛ

.

.

Регионалният музей - Варна съхранява най-голямата златна група предмети откривани в света. Те са най-старото обработено злато, намирано някога на територията на Европа и се причислява към т. нар. Култура Варна. Златното съкровище е открито съвсем случайно, при разкопаването на тунели за поставяне на телефонен кабел. Ненадейно започват да се появяват един по един различни скъпоценни предмети, разположени на 500 метра в северна посока от Варненското езеро и на 4 километра западно от центъра на морската столица. 
 

Огромното археологическо скъпоценно съкровище е открито на територията на т.нар. Варненски халколитен некропол. Тук на обща площ от о 7 500 кв. метра поетапно са разкрити 294 гроба с повече от 3 000 златни предмета. Общото им тегло възлиза на повече от 6 кг. Златното съкровище е открито на това място през 1972 година, а по-нататъшните археологически дейности разгръщат една от най-големите исторически скъпоценни колекции в цял свят.

.

.

Според специалистите намерените гробове и Златното съкровище датират от края на 4-тото и началото на 5-тото хилядолетие.

Днес една от най-големите археологически находки на 20 век, известна като Златното съкровище от Варна, може да се види в 6 зали във варненския Археологически музей.

.

От най-скоро откритите съкровища край с. Дъбене, Карловско, в изложбата са показани изумителни златни накити от края на III хилядолетие пр. Хр. С тези ценни експонати всеки световен музей може да се гордее. Те носят белезите на една ранна култура, която вероятно е свързана с майсторите, сътворили тъй нареченото „съкровище на Приам", открито в древна Троя.

В изложбата влиза и най-голямото златно съкровище с общо тегло от 12 кг, открито край с. Вълчитрън, Плевенско. То и днес ни изненадва с качеството на изработката си и с интересните си форми на съдовете. Снимките на тези уникати привлякоха вниманието на световните медии. Тук във Варна са показани царствените предмети: златен венец и пръстен с печат и два изумително красиви сребърни ритона, може би най-прекрасните, откривани досега.

Находките допълниха знанията на археолозите за тракийското общество. От най-голямото сребърно съкровище, намерено край с. Рогозен, Врачанско, са подбрани 24 предмета от царската хазна и представителен сервиз за пиене, които дадоха изключително ценни сведения за изкуството, религията и взаимните връзки на тракийските династии на Балканите през VI и IV век пр. Хр. От най-прочутото в света тракийско златно съкровище - Панагюрското от IV и III век пр. Хр., има девет великолепни ритона, които и до днес са най-хубавите образци на ранноелинистическото златарско изкуство в света.

Общото им тегло е над 6 кг и се предполага, че са ползвани от прочутия тракийски владетел Севт III, който дръзнал да води десетилетни битки за независимост с непобедимия завоевател Александър Велики.

Неотдавна митничарите от граничен пункт Капитан Андреево конфискуваха при опит да бъдат изнесени от България ценни старини, които са сред най-добрите примери на късноримското златарско изкуство. Посетителите на изложбата могат да се възхитят на ажурната изработка на гривните, колието и обиците и на изключително редкия сребърен образ на Юлия Соемия, майка на невръстния римски император Елагабал (218 - 222 г.) - сподели накрая н.с. Ал. Минчев.

От деня на откриването на сборната изложба рекорден брой посетители от Варна, страната и чужбина бяха удивени от уменията на древните тракийски майстори-златари и от високия естетически вкус на хората, населявали българските земи.В числото на посетителите ще прибавим и 18-те президенти и официалните лица от Централна Европа Изложбата на тракийските съкровища във Варненския археологически музей е уникална, защото за първи път се събират на едно място девет от най-прочутите златни съкровища, открити по българските земи.

Те датират от различни епохи - от каменно-медната до римската - и са най-древна и антична основа на съвременната европейска цивилизация. Тези изумителни произведения на изкуството са гордост не само за България, те са гордост за Европа и за света, защото са част от общото ни културно-историческо наследство. Тази изложба бе организирана именно във Варна, където неотдзавна се проведе срещата на високо равнище по културните коридори на Югоизточна Европа и 13-ата среща на държавните глави от Централна Европа.

.

Николай УВАЛИЕВ

Снимките са предоставени

от Археологическия музей - Варна

.

***

 

Търсене на повече снимки като тези в Общобългарският Портал

 

Прочетох с интерес статията Ви, г-н Увалиев, но бих искал да науча повече за Варненското златно съкровище. На моите колеги в Университета в Женева им споменах за тази безценна находка, която промени историята на Европа, но все пак моите данни са оскъдни. Ще Ви бъде благодарен да науча повече.

Много поздрави от Женева, Даниел.

 

*************************************************************************************************************************** Проследете творческия проект в десет части, наречен "Приказката Евксиноград"

Вълшебната идея: http://www.portal-bg1.ning.com/page/prikazkata-evksinograd-2

Принц Александър Батенберг и Съединението на България: http://www.portal-bg1.ning.com/page/prikazkata-evksinograd-knyaz-1

Дворецът: http://www.portal-bg1.ning.com/page/prikazkata-evksinograd-3

Княз Фердинанд Владетелят - стопанин: http://www.portal-bg1.ning.com/page/prikazkata-evksinograd-knyaz

Райската градина: http://www.portal-bg1.ning.com/page/prikazkata-evksinograd-parkt-1

Дворцовата винарница: http://www.portal-bg1.ning.com/page/prikazkata-evksinograd-izbata-1

Времето на човекаhttp://www.portal-bg1.ning.com/page/vremeto-na-choveka

Крепостта Кастрици: http://www.portal-bg1.ning.com/profile/EvksinogradKreposttaKastrici?xg_source=profiles_memberList

Храм за един лев: http://www.portal-bg1.ning.com/profile/Hramzaedinlev?xg_source=profiles_memberLis

Евксиноград Съвремието - резервации:http://www.portal-bg1.ning.com/profile/Zapazenawebteritoriya?xg_source=profiles_memberList 

 


 ***********************************************************************************************************************

Web Analytics