Буквите на България – Азбука на Европа

.

МЕЖДУНАРОДНОТО ТРИЕНАЛЕ НА СЦЕНИЧНИЯ ПЛАКАТ – СОФИЯ

продължава да представя в България и Европа проекта “Буквите на България – Азбука на Европа” В тази мащабна акция участват изявени художници от 20 страни, които пресъздадоха 30 плаката, според боя на буквите в българската азбука. Една от буквите – “Ь” e създадена след конкурс между младите български художници и студенти, в който участваха повече от 60 проекта на автори до 35 годишна възраст.

.

.

Всички плакати са четирицветни, с формат: 70 х 100 см и с еднакво типографско оформление и са отпечатани на български, френски, английски и испански езици. Колекцията от постери е посветена на България и нейната култура през темата за уникалността и универсалността на българската азбука – една от трите писмености на Европа.

До сега изложбата “Буквите на България – Азбука на Европа” бе представена в Мадрид, София, галерия “Понд Ньов” от Европейския салон на изкуствата - Париж, зала “Скандинавия” – Ню Йорк, Панаир на книгата в НДК – София, Музей на печата – Токио, галерия “Сърбия” - Ниш, зала “Миро” на ЮНЕСКО – Париж, Година на България в Русия, Международно биенале на плаката – Колорадо, САЩ, и Музей на плаката в Лахти, Финландия.

.

Международно триенале на сценичния плакат – София

Това е частна културна организация, създадена преди 14 години от Божидар Икономов, Божидар Йонов и Албена Спасова. Освен с организацията на периодични прегледи ( през 3 години) на съвременния световен плакат, посветен на всички многообразни форми на сценична изява: театър, опера, балет, оперета, пантомима, куклен театър, мюзикъл, пърформънс, вариете, концерти, фестивали и др., организацията се занимава с богата международна изложбена дейност (над 55 изложби в цял свят) и с инициирането и осъществяването на серия интернационални проекти. В резултат на това, днес триеналето е сред най-авторитетните артистични обединения в сферата на плакатното изкуство, а настоящият проект е сред най-успешните му международни начинания.

.

Партньори на проекта бяха Столична община, Министерство на културата на България, Френски културен институт в София, Държавен културен институт към министъра на външните работи на , България, медиен партньор – Българска телеграфна агенция.

Web Analytics