BBC: По пътя на европейското познание

.

 .

BBC популяризира най-стария европейски град, открит у нас

.

Британската новинарска мрежа BBC разказа в подробна статия откритието на български археолози до Провадия, които се натъхнаха при разкопки на  най-стария град в Европа. Авторите на материала подчертават голямото историческо и културно значение на находката. 
.

„Български археолози обявиха, че са открили до Провадия най-стария предисторически град в Европа. Става дума за укрепено селище, за което се смята, че е било важен център за производство на сол. Откритието в Североизточна България може да хвърли светлина върху голямото златно съкровище, намерено наблизо преди 40 години“, сочи BBC, визирайки варненското златно съкровище. Смята се, че древният град е доказателство за огромните богатства от древни времена в района недалеч от морската столица на България.

Британските журналисти обясняват, че според археолозите градът е бил дом на около 350 души и е датиран от периода между 4700 и 4200 г. пр. Хр. „Това време е около 1500 години преди началото на древната гръцка цивилизация“, сочат те.

Хората в откритото древно населено място са преварявали вода от местния извор и са я използвали, за да изработват „кюлчета от сол“, които са били търгувани и използвани, за да се съхранява месото и за насъщните нужди на древнвите хора. Солта е била ценна стока в епохата, когато те са живели. С това археолозите обясняват голямата каменна стена, използвана за отбрана на града от нашественици. Подобни много високи стени, изградени от каменни блокове, са нещо невиждано досега в праисторическите места в Югоизточна Европа.

.

Част от некропола край Провадия

.

„Разкопките на мястото са започнали през 2005 г.“, пише BBC. Те са разкрили останките от къщи на два етажа и няколко рова, използвани за ритуали, както и част от порта и структури на бастион. Малък некропол и погребална зона са били разпознати по-рано край мястото. Те все още се изучават от археолозите. Подобни солени мини близо до Тузла в Босна и Турда в Румъния помогнаха да се разкрие съществуването на серия от цивилизации, които са добивали мед и злато в карпатските и балкански планини по време на същия период, отбелязва BBC.

Кореспондентът на BBC Europe Ник Торпи коментира, че находката почти със сигурност обяснява златното съкровище, открито преди близо 40 години в гробница в полите на Варна, която се намира на около 35 км. от намерения сега древен град. Варненското златно съкровище е огромна археологическа находка – най-голямата златна група предмети, откривани някъде по света.

.

Текст: manager.bg
Изображения: Spirit Tours

.

Към Разгаданата енигма древната "Култура Варна"  

.

Web Analytics