Антон Новак

Зеленият вълшебник бди над Морската градина

Внуците на Новак пред паметната плоча, поставена на входа на Морската градина миналата година.Внуците на Новак пред паметната плоча, поставена на входа на Морската градина миналата година.СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Над Морската градина на Варна, която неслучайно наричат един от символите на града, и до днес витае духът на Антон Новак.

Този човек идва от Чехия в края на 19 век, за да сътвори зелената система на града. Той наистина преобразява крайбрежната зона на Варна с таланта на магьосник, прозрял отвъд десетилетията. Достатъчно е само да си представим, че по онова време – малко след Освобождението, на мястото на сегашния парк е било едно от сметищата на Варна, тук се е намирала и кланицата с всичките й „благовония”...

С много талант, вдъхновение и години упорит труд Антон Новак създава Морската градина на Варна. И не само – той проектира всички градини – и тази между двете сгради на театъра (тогава наречена Градската градина), парковете на Музея „Владислав Варненчик” и на Девическата гимназия, озеленяването край църквите и по улиците на града. Едва преди десетина години великият паркостроител се сдоби с паметник в Морската градина, а миналата пролет на него бе наречено площадчето между входа на градината с прочутата колонада и Фестивалния комплекс. Нищо чудно в това – обществото бавно узрява за благодарност към паметта на първопроходците.

Тази година се навършват 150 години от рождението на Антон Новак (всъщност той е Антонин, името му е променено в България). По този повод Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство в лицето на доц. Константин Трошев поде почти тригодишна кампания да бъде отбелязана тази годишнина. Миналата година бе събрана подробна изложба с документи и снимки на Новак (доколкото съществуват – не може да се каже, че писменото наследство на паркостроителя е особено богато) – но тя показа почти цялостния облик на майстора. Установени бяха връзки с родното място на Новак – Винорж, навремето селце край Прага, а днес – район на чешката столица. В Програмата за творчески проекти на Община Варна се намериха средства, с които да бъде подкрепено създаването на документален филм за Антон Новак.

Честванията са съсредоточени на 19 ноември и ще започнат в 16 ч. с полагане на венци и цветя пред паметника на Новак в Морската градина. След това шествието ще премине през приморския парк и ще стигне до централния вход. Документалната експозиция на втория етаж на ФКЦ отново ще припомни живота и делото на прочутия паркостроител. Впечатляващ факт е, че на откриването й в 17 ч. ще присъстват представители от Винорж.

Документалният филм „Зеленият вълшебник” на РТВЦ – Варна, ще бъде представен от 18 ч. в кафе-театъра на ФКЦ. Вероятно скоро ще можем да го видим и в ефира на БНТ1 и БНТ Сат.

А честването на годишнината от рождението на Антон Новак, който е прекарал почти целия си живот във Варна, е добър повод да се замислим – грижим ли се достатъчно за неговото зелено наследство? Тема за размисъл...

 

Мащабно честване посвещават на Антон Новак ПДФ Печат Е-мейл

 

ВТОРНИК, 16 НОЕМВРИ 2010 17:11
Размер на шрифта: Larger Font Smaller Font
За първи път във Варна общината и Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство организират мащабно честване на Антон Новак. Поводът е 150 г. от рождението на създателя на Морската градина. Тържествата ще започнат в 16 часа в петък с полагане на венци и цветя първо пред паметника на Новак в Морската градина, а след това и пред паметната плоча на входа на градината. Документална изложба, която ще бъде открита във ФКЦ в 17 часа, ще покаже житейския път на чеха, роден във Винорж, сега град в Голяма Пражка община, дейността му във Варна, където той идва по молба от общината и по покана на Карел Шкорпил през 1894 г. Новак идва тук на 35 г. след специализация в дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Час по късно в кафе-театъра на ФКЦ ще бъде показан за първи път документалният филм “Зеленият вълшебник”, осъществен по общинската програма “Творчески проекти” от екип на РТЦ-Варна. Издирени са много документи, факти за Новак при подготовката на филма, каза сценаристката Бистра Варнева. Той е сниман в Чехия и тук. Гражданите ще могат да се запознаят с отдадеността на Новак към работата, както и с отношението на обществото към него. Чехът, дръзнал да отхвърли покана за работа в Евксиноград на цар Фердинанд, умира в нищета, изгонен от малката си къща до градината, която е създал. Председателят на дружеството за българо-чешко и словашко приятелство доц. Константин Трошев разказа вчера пред журналисти, че около 20 наследници на Новак живеят във Варна. Негов правнук на 40 г. и пра-правнук на година и половина също се наричат Антон Новак. Правнукът за първи път посетил Чехия заедно с филмовия екип от РТЦ.

 

 

Web Analytics