Анна Мария Гюзелева - Мост между България и Европа

  
 Едно от пожеланията на Световната среща на българските медии, състояла се в Рим във Ватикана, бе изграждането на едно ново българско духовно пространство в Европа. Как звучи това пожелание и до колко то може да се реализира е тема на размишления с Анна Мария Петрова- Гюзелева. Тя се е доказала в танца, театъра, киното и телевизията в България и Италия, където живее от 22 години. 
***
.<p>

Димитър Ганчев: Има ли българско културно пространство е Европа?

Анна Мария Гюзелева: Всички ние, които живеем между България и други страни, включително и аз, която живея в Рим от доста време, вече ще станат в Италия 22 години, не сме чакали този момент, за да започнем да изграждаме някакво наше пространство - т.е. българско в чужбина или в случая в Европа. Ние сме почнали отдавна, всеки в своята област. Например съпруга ми в областта на пеенето и то благодарение на него и други имена се говори за "Българската школа по оперно изкуство". В моята сфера: като актриса, последните 15 години като журналист и последните години и като продуцент. Аз работя непрекъснато именно мислейки за този мост между Италия и България и съответно мост между Европа и България, така че това нещо сме го започнали, като процес всеки в своята област, според мен от много време вече. А сега имаме повече улеснения, повече възможности да разширим този процес.


Д. Г.: Една от основните теми на Третата световна среща на българските медии бе кирилицата в Европа точно в навечерието на празника 24 май. До колко според теб кирилицата ще намери пространство в Европа още повече, че ти вече издаде една стихосбирка на български и италиански?


Анна Мария Гюзелева: Аз съм един от радетелите на кирилицата и нейното отстояване за в бъдеще, която макар и да трудна и плашеща хората, които не я познават, е едно богатство, едно богатство на много народи, на много култури, които сега навлизат в Европа и обогатяват общата европейска култура. И аз неслучайно направих това първо издание на български и италиански, което сега имам намерение да издам и в Италия и тук ще го направя и на двата езика, именно за да има това присъствие на кирилицата. На Третата световна среща на българските медии се говори, че кирилицата вече трябва официално да се използва в интернет и да навлезе в софтуера. Така че, аз вярвам в доброто и много по-доброто бъдеще на кирилицата.

Д. Г.: Ти си, така да се каже, един от посланиците на българската култура в чужбина. Миналата година, като продуцент вече, ти предложи един филм, който участва в "Златната ракла" в Пловдив- "Да бъдеш на 20 години в София", в тази посока как виждаш, до колко пътищата са отворени за българската култура, как се приема тя?

Анна Мария Гюзелева: Що се отнася за представянето на България в света, то културата е на първа линия, тоест тя е най-добре представящата една страна, така че България има много големи шансове с културата, с ценностите си да бъде познавана, още повече извън страната и още повече в нашето голямо европейско семейство. Документалният филм, на който съм продуцент, "Да бъдеш на 20 години в София" е предназначен да популяризира България, филмът мина по всички европейски телевизии, начело с Раи едюкейшънъл и Раи Сат още преди година и половина. През ноември 2006г. участва в "Златната ракла" в Пловдив, българска телевизия го взе и се очаква сега да започне излъчването от юни месец и по Канал 1 и по България сателит. 

Д. Г.: Журналистка, продуцент, но всъщност ти си актриса, би ли ни разказала нещо за твоя нов филм, където ти участваш в една от главните роли, озаглавен "Мария, да, Мария", който скоро ще бъде излъчен и по италианските телевизии?

Анна Мария Гюзелева: Това е един от последните важни филми, които заснех като актриса. Главните герои във филма "Мария, да, Мария" всъщност са двама младежи на 15 години, които се справиха чудесно, а темата е много важна не само в Италия - експлоатацията на малолетни в проспериращия секс бизнес и проблемът с наркотиците.


Още интересна информация за Анна Мария можете да намерите в нейните сайтове: Уеб сайт http://www.adriafilm.com http://www.rbcasting.com/site/annamariap... http://www.annamariapetrova.ilcannocchia...
Web Analytics