ФАМИЛИЯ УВАЛИЯ ОТ ДРЕВНА БЪЛГАРИЯ И AHL-UWALIA ОТ ДРЕВНА ИНДИЯ

Ahluwalia - І част от wikipedia

и ІІ част с допълнения от Паметта на българите

.

Тази многозначна страница изброява статии, свързани със фамилията Ahluwalia, като wikipedia се позовава и на каста Ahluwaliа и на Икона за многозначност.

.

Ahluwalia е сикски клан от Пенджаб, Индиякойто е от предревното селище на лидерите с име misl и от него произхожда "Ахлувалия". Те са един от 12-те големи шлемове на сикхите и заемат земя на север от река Ситли. [1]

История

 Ахлувалия е основана от Садхо (наричан още Садху или Садао) Сингх, [2] Мисията се издига до известност при внука си Яса Сингх Ахлувалиа . [1] [3] Той се оформя като Ахлувалия след своето предшестващо селище Ахлу и основава управляващата династия на държавата Капуртала. Легендарната следа върви към родословието на царското семейство Kapurthala и към кралското семейство Bhatti в Джайсалмер (и родът стига до Бог Кришна чрез Saliban).

.

Сикхизъм е религиозно учение и възниква в началото на 16 век в Северозападна Индия - щата Пенджаб. Негов основател е гуру Нанак, роден през1469 г. в градчето Райбхол - днес Нанка Сахиб[1]. Неговите последователи организират добре действаща религиозна сикхска община, която с течение на времето се превръща държава в държавата, със собствена идеология, закони и предводители. Тяхната вяра е в Единния за човечеството Бог. Изт. 

Сикх - ਸਿੱਖ на пенджабски е любознателен човек. По света учението има около 50 милиона последователи.

.

Забележителни личности с фамилното име Ahluwalia,

които могат да бъдат свързани с клана, чрез активиране на всяко име:

.

* Раджку Амрит Каур (1889-1964), секретар на Махатма Ганди, е член на кралското семейство Ахлувалия в Капуртала и е включена в класацията на Форбс (1999) като една от Най-известните жени на съвременна Индия. Повече за нея във втората част на статията.

 

Към Референции

.

Web Analytics