Размисли на патриарха на българската дипломация

 

А сега ви предлагам да се запознаете с някои размисли на Иван Станчов, които оставиха трайно впечатление у мен при честите ни срещи във вилата му "Трите кладенци" край Варна. Някои размисли подбрах от негови изказвания в пресата, за да го опознаем по-добре.


 

 

Поканата му беше за ранно сутришно кафе. Позвъних, никой не отвърна?... В съзнанието ми проблесна далечен спомен: така заможните арбанасчени, от където е и баба му Ефросина, още призори отключват тежките дървени порти, за да дойде всеки желан гост и всеки нуждаещ се. Смело натиснах бравата и влезнах. Прекосих двора и го заварих да копае цветна леха чак край "Карин дом".

- Вчера децата, макар и непохватни от болестта си, всяко едно засади свое цвете на красотата и надеждата. Сега довърших лехата - каза той и улових кротко удовлетворение в гласа му.

Поседнахме на терасата на скромната едноетажна вила, която сега е семейното му обиталище. Загледах се в добре подредената градина, заслушах се в птичите песни и докато се усетя той положи на масата богата салата от пресни зеленчуци, сирене, препечени филийки и плодове. Върна се в кухнята и донеса ухаещо кафе, приготвено по негова рецепта. Без да  го питам, той заговори за нещо, което вероятно от зори го гложди.

- Понякога де на шега, де на истина ме питат: "Баба ти е френска графиня, прадядо ти, дядо ти и баща ти са българи, родени в Албания и в Русия, майка ти е американка, родена в Бразилия. Повече от половин живот живя зад граница. Казваш, че си българин, колко си българин - една четвърт, една трета, колко?"

- Човек е това, което е, или не е. Като всички от рода Станчоглу и аз съм заклет българофил! Отвръщам им. Знаят ли те колко е тежко, когато си в изгнание, когато не можеш да се доближиш до това, което обичаш, да отидеш там, където би искал. Човек е добре и щастлив, когато е у дома си в родината. Върнах се в България от обич към нея и да помогна на демокрацията. Баща ми така доброволно се е върнал, за да вземе участие на македонския фронт по време на Първата световна война.

 

Много старание положих, много разочарования преживях, но оставам оптимист! Всеки от нас трябва да вярва, че може да промени нещата и да увлече съмишленици, само тогава промяната ще стане реалност. Но за нея трябва  да работим с цялото си сърце и с български инат. Млади и енергични хора да застанат начело и да кажат " Стига! Стига! Стига!". Който е злоупотребил с народното доверие да се накаже, недостатъците в политиката без жал да се изчистят - сподели като изповед Иван Станчов и промълви "Амин!"

 

 

Сега има големи възможности за европейско и световно финансиране, ако се научим да правим качествени проекти - продължи той. - Ние  загубихме много пари по тази причина. Пари ще дойдат, ако проектираме и работим както трябва.

Нашата индустрията и чуждите инвеститори искат добри пристанища и кораби, добри магистрали и комуникационни връзки, модерни летища и самолети, добри и бързи законодателни процедури. Тогава можем да претендираме, че сме модерна европейска страна. Бизнесмените няма да дойдат само защото сме им приятни.

Заради ненужни спорове много закъсняхме със строителството на магистралите. Защо от до София-Варна да пътуваме с лека кола 5-6 часа, като това с бързи пътни корекции може да стане за 3 часа. Така ще спестим време на бизнеса и на хората.

 Корупцията и престъпността са наша ахилесовата пета. Защо толкова много години не можем да се справим с тези два проблема? Липсва добра воля. Липсва силна ръка, която да изкорени тези недъзи, впрочем характерни не само за нас, а и за хората в Европа.

 

България има голяма необходимост от силни личности. Иван Костов беше такава личност, но за жалост той малко прекали. Всеки иска да е лидер. Десницата в момента няма лидери. Бойко Борисов ще стане. Той познава народа, говори откровено, прави много неща, те се виждат...

Ролята на десницата е много важна. В политиката трябва да има баланс и равновесие, което идва от противодействието на две силни партии. Добре е да има и трета, която да дърпа конците и да критикува. В момента това го няма в необходимата степен,това е жалко и опасно.

 

Липса на логика и справедливост са наложените ограничения към трудовите си пазари за българи от някои европейски страни! Публикации в печата причиниха там безпокойства, които нараснаха като снежна топка. Хората, които нищо не знаят, четат, че утре ще им вземат работата. От време на време това е вярно - ако не работиш, а другият работи по-добре, ще ти вземе работата, разбира се.

Като посланик на България в Лондон мога да твърдя, че голяма част от дошлите във Великобритания не останаха там. Българите обичат родината си. Малцина останаха, защото сключиха брак, но мнозина като изкараха малко пари се върнаха, слава Богу!

Моят съвет към младите и абициозни хора:  Идете в чужбина, учете се, но след това  се върнете и помогнете на Отечеството си. И тук има възможности за лична изява.

 

 България трябва да намери баланс в сложния триъгълник, в който се намира между ЕС, Русия и САЩ. Понякога има сблъсък на интереси между тях. Това е нормално, както е нормално и взаимодействието между тях.

Ние решихме да бъдем член на Евросъюза. САЩ е една много важна за нас държава, тя е член на НАТО, а ние сме в НАТО  и трябва да работим заедно. Това не означава, че ще правим всичко, което искат. България е независима държава, но сме и съюзници. За нас Русия също е една много важна. Тя е огромна като пазар и е богата на ресурси. Навремето нашият бизнес беше свързан 80 % със Съветския съюз. Изведнъж бяхме елиминирани, защото нямахме долари, за да купуваме. Това не беше по наша воля. Външната ни политика трябва да положи повече  усилия,  за  да си върнем част от този пазар. Имаме какво да предложим - тютюн, вино, месни продукти,плодове, зеленчуци, летен и зимен туризъм. Освен това вече и индустрията ни е на по-високо ниво.

Евксиноград - френската градина

Снимки: Доц. Атанас Кънчев, фотограф-художник

 

При един хубав слънчев ден с Иван Станчов посетихме двореца Евксиноград. Там той отвори дума за предстоящите президентски избори.

- Според мен президентът трябва да има повече правомощия, за да има една фигура, която да може да оправи нещата, ако те не вървят надобре. Народното събрание обаче иска да държи всичко в свои ръце. Парламентът например използва Евксиноград като детска градина. Аз съм "за" депутатите да прекарват ваканциите си там, но този имение не трябва да е само на парламента, а и на народа. Нека през август там да почиват депутатите, а през останалото време да се ползва от всички - каза той и разчувстван от спомените си продължи:

.

- Имам щастието да се познавам с бившия наш премиер от детството му. Брат ми се роди два дни след цар Симеон. Като деца те играеха заедно, моята задача беше да ги вардя.  Моят дядо и моят баща бяха верни служители на царството, аз - на републиката. Времената се менят и където е народът там сме длъжни да сме и ние! - усмихна се той добродушно, характерен белег на характера му. 

Прекосихме красивата френска градина и поспряхме до слънчевия часовник, подарък на цар Фердинанд от британската кралица Елизабет като израз на благодарност, че българските власти са спасили английски моряци при бедствие край бреговете на Евксиноград.

Под високия бряг морето редеше вълна след вълна. Иван Станчов разлисти нов спомен.

 

- Когато бях назначен за посланик на България в Лондон и връчих акредитивните си писма на британската кралица Елизабет II, тя остана силно изненадана от старинния ми мундир, обсипан с ордени и отличия. "Г-н Станчов, трябва ли да ви питам нещо за тази чудесна униформа?", каза кралицата. Тогава  скромно обяснил, че с тези дрехи дядо ми е връчил акредитивните си писма на краля на Великобритания, страната която той и аз дълбоко уважаваме...

 .

Николай Увалиев

.

Към началната страница на Иван Станчов 

Web Analytics